Gebruikte houtsoorten

Voor het structurele gedeelte van houtconstructies worden meestal naaldhoutsoorten gebruikt

 

Meestal gaat het om vuren of grenen en in mindere mate om lorken of douglas.

Naaldhout heeft een aantal voordelen: een goede prijs/kwaliteit verhouding en deze houtsoorten zijn licht in verhouding tot hun mechanische sterkte. Bovendien zijn ze overvloedig aanwezig in onze bossen, zijn ze meestal uit Europa afkomstig en vormt het gebruik ervan tot op heden geen enkel gevaar voor hun voortbestaan.

De totale hoeveelheid in België verwerkt naaldhout wordt verbruikt. Ons verbruik overstijgt deze hoeveelheid zelfs en het is noodzakelijk hout in te voeren, voornamelijk uit Scandinavië en Rusland.

De ingevoerde hoeveelheid hout overtreft ruimschoots het lokale aanbod. Dit verklaart o.a. waarom men nog te vaak heeft over ‘Noors Rood Grenen’ in plaats van de grenen of zelfs ‘Wit Noors Grenen’ in plaats van vuren. Deze benamingen zijn misleidend en bovendien niet toegelaten in een openbaar lastenboek omdat ze een herkomst aanduiden. Oorspronkelijk werden deze benamingen gebruikt om gedroogd hout voor te schrijven omdat, in tegenstelling tot de Belgische producenten, de Scandinavische producenten al hun hout drogen.

Om misverstanden te vermijden is het aangewezen om zich te baseren op de NBN 199 ‘Namenlijst der voornaamste in België gebruikte houtsoorten’ en in plaats van de handelsnaam de Latijnse benaming van de houtsoort te gebruiken.

Bijvoorbeeld:

  • Grenen = Pinus sylvestris (code 107)
  • Vuren = Picea abies (code 104)
  • Douglas = Pseudotsuga menziesii (code 108)
  • Lorken = Larix spp (code 102 voor Larix decidua en 103 voor Larix kaempferi)

Scandinavisch hout stond bekend om de dunnere jaarringen, en dus grotere mechanische sterkte, vanwege de strengere winters in het groeigebied. Het is ondertussen al ettelijke malen aangetoond dat het Belgische hout niet moet onderdoen voor de Scandinavische kwaliteit. De verplichting om vanaf 1 september 2012 structuurhout met rechthoekige doorsnede te markeren, zal toelaten om op een rigoureuze manier de sterkteklasse van ieder zaagstuk te bepalen en zal het aanbod van producten homogeniseren.

Naast deze houtsoorten die structureel worden toegepast, is er een groot aantal naald- en loofhoutsoorten dat in een houtbouw kan gebruikt worden in vloeren, trappen, buitenbetimmeringen, lambriseringen en uiteraard in het meubilair.