Time Hout – Seizoen 2 ! Hieronder, vanaf 21 maart !

Time Hout is terug met nieuwe onderwerpen! Hoe staat het met het Europese bos? Hoe reageert hout in contact met water? Hoe je houten terras onderhouden?

Om een antwoord te bieden op courante vragen in verband met hout en bos, heeft Hout Info Bois 10 nieuwe videofilmpjes gemaakt over uiteenlopende thema’s. Het is de gelegenheid om komaf te maken met vooroordelen en aan te tonen welke mogelijkheden hout, het materiaal van de toekomst bij uitstek, te bieden heeft.

De onderstaande filmpjes zullen vanaf 21 maart 2023 op onze socialemediakanalen (Facebook, YouTube en LinkedIn) te zien zijn en worden achtereenvolgens op televisie uitgezonden.

Het Europese bos 

Het Europese bos vertegenwoordigt 25% van de wereldbossen! Waaruit is het samengesteld en welke rollen speelt het? In welke mate levert het het hout noodzakelijk voor onze constructies en gebinten?  

Met dank aan:   Callisto – Chimsco – Office Economique Wallon du Bois 

Houtbouw

Wat is het aandeel van houtbouw op de bouwmarkt? Welke zijn de verschillende bouwsystemen die gebruikt worden om houten gebouwen te realiseren? Het allerbelangrijkste blijft het gebruik van hout en de milieukwaliteiten die het mogelijk maken om op lange termijn een grote hoeveelheid CO2 op te slaan.  

Met dank aan:   Arch. H. Nicodème & R. Tilman LOW-a – Chimsco – La maison de demain – Mobic / Scidus – Scierie Louis – Stabilame  

Water en hout

Hout is een hygroscopisch materiaal: het kan vocht afgeven en opnemen wat een impact heeft op zijn afmetingen. Welke voorzorgsmaatregelen moeten we nemen om deze veranderingen in onze huizen beter te beheren?   

Met dank aan:  Arch. H. Nicodème & R. Tilman LOW-a – Brucity – Mobic / Scidus – Respectable – Scierie Louis – Stabilame 

Het onderhoud van houten terrassen 

Hout is een van de favoriete materialen om een terras te bedekken. Zoals voor elke bedekking, is een geschikt onderhoud echter onontbeerlijk om de levensduur ervan te garanderen. Onder meer de ventilatie, het onderhoud en de vergrijzing zijn onderwerpen die aan bod komen.  

Met dank aan:  B-Fix – Scierie Louis 

Houten gevelbekleding: verticale en horizontale plaatsing

Hout geeft een natuurlijke touch aan de bekleding van onze gevels. De richting van de plaatsing heeft een grote impact vanuit esthetisch oogpunt, maar heeft ook gevolgen voor de uitvoering die we niet uit het oog mogen verliezen. 

Met dank aan:  Arch. H. Nicodème & R. Tilman LOW-a – Brucity – Chimsco – Innovity SA – Mobic / Scidus 

Papier en bos

Sinds meer dan 2000 jaar gebruiken we papier … Maar waar komt de grondstof vandaan waar papier uit is samengesteld? In tegenstelling tot de vooroordelen draagt papier niet bij tot de ontbossing. Het stelt ons in tegendeel in staat om bosproducten van geringe kwaliteit te valoriseren.  

Met dank aan:  Papier.be – Indufed – Burgo Ardennes – Belgische Houtconfederatie – Stora Enso Langerbrugge – Woodwize 

De tropische wouden

Wat is een tropisch woud?  Dragen we bij tot de ontbossing wanneer we tropisch hout gebruiken? Welke oplossingen bestaan er om het gebruik ervan te beperken en een meer lokale economie te bevorderen? Time Hout tracht deze vragen te beantwoorden en een wettelijk kader te schetsen die de handel in deze houtsoorten reglementeert.  

Met dank aan:  B-Fix – Brucity – Menuiserie Riche – Mobic / Scidus 

De boom als opslagplaats van CO2: de fotosynthese 

Een machine om CO2 op te nemen? Wat heeft dit voor zin vermits bomen dit van nature doen?! Het gebruik van hout maakt het op deze manier mogelijk om CO2 op te slaan in alle houten materialen of voorwerpen die ons omringen en de cyclus is eindeloos, zolang er nieuwe bomen aangeplant worden! 

Met dank aan:   Arch. H. Nicodème & R. Tilman LOW-a – Belgische Houtconfederatie – Woodwize 

Energie besparen dankzij hout 

Hout bezit uitstekende thermische eigenschappen waardoor het goed presteert als structuurhout en doeltreffend is op gebied van isolatie. Naast dit aspect, vergt het slechts weinig energie voor zijn productie en verwerking en komt het onze planeet ten goede! 

Met dank aan:   Chimsco – Hoffmann Trade – Mobic / Scidus – Scierie Louis – Stabilame 

De bosprofessionals

In het bos doet de mens er alles aan om alle functies van het bos te optimaliseren. Van de boomkweker tot het paard dat uitsleept, een groot aantal beroepen dat elkaar opvolgt binnen een welomschreven wettelijk kader. Het oogsten van de boom sluit aan bij een economische logica die het bos niet in het gedrang brengt. 

Met dank aan:  Belgische Houtconfederatie – Woodwize 

 Time Hout – Seizoen 1

 1. Time Hout – 1

  Time Hout – Hoe wordt het Belgische bos georganiseerd en beheerd? Waarom een huis in hout bouwen? Hoe installeer je op professionele wijze je parket of gevelbekleding? 

  Om een antwoord te geven op veel gestelde vragen over hout en bossen, realiseerde Hout Info Bois 10 spotjes met verschillende thema’s. Ze vormden een goede gelegenheid om bestaande vooroordelen over hout de wereld uit te helpen, en om alle gebruiksmogelijkheden van hout, dat bij uitstek een materiaal van de toekomst isonder de aandacht te brengen. 

  De kleur van de gevelbekleding 
  gallery
  Het gebruik van hout en het bos 
  gallery
  Waarom bouwen in hout? 
  gallery
  Het Belgische bos 
  gallery
  Hout heeft lucht nodig 
  gallery
  Bos in de wereld 
  gallery
  Een korte en lokale keten 
  gallery
  Een goede uitvoering van uw parket 
  gallery
  Met hout de planeet redden 
  gallery
  Onderhoud en afwerking van uw parket 
  gallery

Technische video’s

Formawood:

Deze video’s zijn geproduceerd geweest door de partners van het Formawood-project in het kader van het Interreg V-programma – Frankrijk, Wallonië, Vlaanderen. Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de Franse regio Hauts-de-France en het Waalse Gewest.

Gevelbekleding #1

Gevelbekleding #2

Gevelbekleding #3

Keuze van de houtsoort en duurzaamheid Uitvoering van gevelbekleding met tand en groef Uitvoering van opengewerkte gevelbekleding en veel voorkomende problemengallery gallery gallery

Technische houtvaardigheden :

Deze video’s zijn geproduceerd geweest door de partners van het “Compétences Bois”-project in het kader van het Interreg IV-programma – Frankrijk, Wallonië, Vlaanderen. Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de Franse regio Hauts-de-France en het Waalse Gewest.

Aansluiting hellend dak

Plaatsing van houten schrijnwerk in een houtskeletmuur

Isolatie aan de binnenzijde
gallery gallery gallery