Paint it Green

Verbouwing en uitbreiding van een kantoorgebouw in Limelette

“Le Cori” is een onderzoekscentrum, gespecialiseerd in de verfnijverheid. Het nieuwe gebouw is de gedroomde kans om tegelijk te werken aan de kwaliteit van het werk en het imago van het bedrijf.

Van twee concurrerende projecten, heeft helium3 de projectoproep binnengehaald door een sterke architectuur voor te stellen, die de vakkennis van het onderzoekscentrum weergeeft. Het oude gebouw straalde het functionalisme van de jaren 60 uit en was toe aan een nieuwe, hedendaagse schil.
De cliënt heeft de integratie van het idee rond kleurstalen op prijs gesteld als uithangbord voor zijn diepgaande kennis op het gebied van verf. De nieuwe adem is overal aanwezig, te beginnen met de nieuwe ingang. Wat is er verleidelijker dan een klant horen zeggen “Als er dan toch een nieuw gebouw komt, waarom het dan niet voorbeeldig maken”. De deur stond wijd open voor het grondig bestuderen van de energieverslindende posten als de laboratoria, kantoren en cateringlokalen. In samenwerking met het studiebureau Arcadis, hebben we 17 onderwerpen aangesneden waarover beslissingen genomen moesten worden op het gebied van de milieuprestaties van het gebouw. In het bijzonder het thermisch comfort, de keuze van duurzame materialen, het waterbeheer, de flexibiliteit, enz. Het merendeel van deze keuzes is zichtbaar voor de gebruikers van de site. Ecologie is immers geen tegenpool van high-tech. Het verbruik van het gebouw wordt voortdurend gecontroleerd en geëvalueerd en een display in de inkomhal brengt iedereen hiervan op de hoogte. Hierdoor voelt iedereen zich medeverantwoordelijk. Het plaatje is compleet met de aanleg van een stormbekken aan de ingang van de site dat de werknemers en de bezoekers op zichtbare wijze bewust maakt van het probleem van het regenwaterbeheer bij stormweer.
Het project werd bekroond met de BATEX 2013-prijs.

Postcode : 1342
Buitenbetimmering : Ayous
Gemeente : Limelette
Gelabeld hout : PEFC
Functie : Kantoorgebouw
Vloer : /
Aard van het project : Renovatie en uitbreiding
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : KVH
Binnenschrijnwerk : Beuken
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /

helium3 architectures
André Lecomte - Rue des Vennes 312-1/3 | 4020 Liège

T. 042859387
E. alecomte@helium3.be
W. www.helium3.be