Ontwerp van houten huizen Ncube

Een constructie in hout van hoge kwaliteit tegen een lagere prijs

Is het mogelijk om in hout te bouwen tegen een lagere prijs zonder toegevingen te doen op het vlak van materialen en afwerking? Na drie jaar onderzoek en ontwikkelingen, antwoordt Naturhome hier bevestigend op en lanceert het Ncube-concept: luxewoningen met hedendaagse architectuur waarvan de verkoopprijs met 20 tot 25 % verlaagd kon worden dankzij een industrialisering en standaardisering van de productie.

We werden regelmatig gecontacteerd door jonge koppels met interesse voor ecologische waarden die van houtbouw droomden, wier budget niet strookte met het kwaliteitsniveau van onze realisaties, zegt Olivier Louis, adjunct-algemeen directeur van Naturhome. Aangezien we onze kwaliteitseisen (natuurlijke isolatiematerialen, panelen zonder vluchtige oplosmiddelen, OSB/4-panelen) niet naar beneden wilden herzien, gingen we op zoek naar een manier om de prijs voor eenzelfde kwaliteits- en comfortniveau te doen dalen. De oplossing kwam er dankzij de industrialisering en de standaardisering van de constructie.

Industrialisering en standaardisering

Pierre Solheid, bestuurder van Naturhome, kwam op het kernidee toen hij tijdens een reis naar Finland een geïndustrialiseerde montageketen bezocht voor hutten van cruiseschepen. Waarom het principe van de industrialisering niet toepassen op de houtbouw om de kostprijs te doen dalen, zonder echter de fout te maken van een te grote onbuigzaamheid van het aanbod wegens een (te) beperkte keuze aan bouwmodules.

Modulaire woning

Het concept werd gedurende drie jaar in samenwerking met het architectenbureau Crahay-Jamaigne ontwikkeld. Samen hebben we een configuratietool ontwikkeld die het voor iedereen mogelijk maakt om zijn huis te ontwerpen door in zijn project modules van 2,50 m (breed of lang) te gebruiken. Er bestaan 6, in het atelier vervaardigde, soorten “dozen” die door ze in het ontwerp te verwerken, helpen de verplaatsingen op de werf en bijgevolg de totale prijs aanzienlijk te verlagen. De sterkte van het concept zit vervat in het feit dat de tool erg intuïtief en harmonieus is en alle technische parameters en eisen opneemt om onmiddellijk de totale kostprijs van de constructie te kunnen berekenen.

Met de toets van de architect

Het is niet de bedoeling om geen gebruik te maken van de diensten van de architect, maar om het terrein voor hem te effenen en hem tijd te doen winnen. Dankzij de online tool, kunnen kandidaat-bouwers zich al een nauwkeurig idee vormen van hun project terwijl ze op hun budget kunnen letten vooraleer ze met hun architect contact opnemen. Om tot de bouwfase over te gaan, moeten de kandidaat-bouwers de gegevens van hun architect vermelden. De laatstgenoemde kan dan aan zijn opdracht beginnen, op dat verschil na dat hij toegang krijgt tot alle voorontwerpen van de cliënt (projectevolutie) en de plannen met de technische details kan downloaden. Ook het EPB-dossier wordt vooraf ingevuld op basis van de keuzes die de kandidaat-bouwer inbrengt.

Samenwerking met de architecten

Naturhome heeft, alvorens de configurator officieel te lanceren, 50 architectenbureaus gevraagd om de tool te ontdekken. 48 onder hen tekenden present! Onze vrees bestond erin dat zij het concept als een rem zouden ervaren op hun creativiteit omdat ze tot artiesten zijn opgeleid. Tot onze grote verbazing werd dit thema nauwelijks aangekaart. Zij zagen in Ncube vooral een praktisch antwoord op een toenemende vraag van de markt, maar ook en vooral een oplossing die alle prijsdiscussies voorkomt omdat de cliënten er op voorhand toe worden gebracht over deze kwesties een beslissing te nemen.

Harmonie

Op het ogenblik van de creatie van zijn eigen project, heeft de kandidaat-bouwer de keuze tussen een blanco blad en een basisontwerp dat overeenstemt met een theoretisch optimale situatie naargelang de vorm en de buitenafmetingen die hij zelf bepaald heeft. De keuze van de modules en de voorgestelde binneninrichting berusten op een analyse van de door het bureau Crahay-Jamaigne waargenomen tendensen. Bovenop de tijdwinst voor alle partijen, houdt de configurator rekening met de ervaring van specialisten op het gebied van esthetiek.

Contractuele verbintenis

De door de configurator vooropgestelde prijs is een “afgewerkte” prijs, zonder toeslagen met betrekking tot de werf. Hij omvat de volledige constructie, uitgezonderd de funderingen, de keuken en de verlichting (en het ereloon van de architect). De kandidaat-bouwer kan niet voor verrassingen komen te staan omdat Naturhome zich contractueel verbindt tot de prijs van de configurator. De bouwtermijn van de constructie bedraagt 100 werkdagen vanaf het moment dat de funderingen klaar zijn.

Constructie in het atelier

Gelet op de standaardisering van de productie, worden de huizen in het atelier gemonteerd. De industriehal is uitgerust met sasdeuren die 24/24 toegankelijk zijn voor de onderaannemers van de verschillende beroepsgroepen. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk belangrijke besparingen te realiseren op het gebied van mankracht omdat de onderaannemers doeltreffender kunnen werken door hun verplaatsingen en werkuren naar eigen goeddunken te beheren.

Modules van verlijmde houten panelen

De “houten dozen” waaruit de Ncube woningen zijn samengesteld worden vervaardigd uit verlijmde panelen van 70 of 130 mm dikte. Zowel de andere wanden als de buitenmuren zijn in houtskelet omdat deze oplossing voordeliger is wat de dikte voor de isolatie betreft. De trap is van eikenhout gemaakt. Het staat de cliënten evenwel vrij om de afwerking te kiezen (naturel, grijze, witte of zwarte tint). De ramen zijn van aluminium met driedubbele beglazing, maar de lijsten zijn vervaardigd uit Trespa-panelen in levendige kleuren.

Hoge akoestische prestaties

Voor een beter akoestisch comfort, werd de verdieping gescheiden van de begane grond. Voor een houtconstructie is het verkregen akoestisch isolatieniveau redelijk uitzonderlijk, gaat Olivier Louis verder. Op het vlak van thermische inertie, leveren de massiefhouten muren en geïntegreerde screens met bovenkozijnen eveneens erg performante resultaten. In dit opzicht hebben we ook het product Energain&reg van DuPont uitgetest (een oplossing op basis van gel die van vloeibare naar gasvormige toestand en omgekeerd overgaat om de warmte in de woning op te nemen en terug te geven).

Meer info:

www.ncube-maison.com
Indicatieve prijzen op basis van simulaties:
-97 m² (netto bewoonbare binnenoppervlakte), 2 slaapkamers: 160.000 € (exclusief BTW)
-198 m², 4 slaapkamers: 245.000 € (exclusief BTW)

Postcode : /
Buitenbetimmering : /
Gemeente : /
Gelabeld hout : /
Functie : Eengezinswoning
Vloer : /
Aard van het project : Nieuwbouw
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : Vuren
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /

C&J Architectes
- Crahay-Jamaigne - Deiffelt, 33 | 4960 Malmedy

T. 080/37 22 03
F. 080/67 22 05
E. architectes@crahayjamaigne.com
W. www.crahayjamaigne.com