Industriegebouw met houten dakstructuur en zonnewering

Het programma en de bedrijfscultuur van Rental Pumps België omzetten in een gebouw met een krachtige uitstraling: dat was de opdracht voor Architectuurbureau Heirweg & Verhofstadt (HA-architecten). Om praktische en visuele redenen kregen de houttoepassingen in dit project een belangrijke plaats.

Wie binnenstapt bij Rental Pumps op het industrieterrein van Dendermonde kan niet naast de houten gelijmd gelamelleerde balken kijken. Ze domineren de dakstructuur en zorgen voor ruimte. Veel kolommen zal je niet vinden in dit gebouw: de maximale draagwijdte bedraagt 28m, de totale lengte van de liggers is 33m.

Gelijmd gelamelleerd
De gelamelleerde balken
zijn er gekomen in de conceptfase, vertelt Ann Verhofstadt van HA-architecten. Rental Pumps verhuurt pompen. Hele grote pompen. Als die terugkeren, worden ze buiten gereinigd aan de achterzijde van het gebouw. Een van de vereisten was een grote luifel op hoogte die de medewerkers bescherming biedt tegen regen en wind. Om thermische redenen was hout de beste keuze voor de dakstructuur.

Houten dakstructuur
Opvallend element in het gebouw van Rental Pumps is de kroonlijst. Die is bekleed met cortenstaal, maar de houten gelijmd gelamelleerde balken zijn de basis. Hoewel je die balken vanaf straatzijde niet zo goed ziet, bepalen ze de golving van de kroonlijst. Het ‘vreemd’ golvend dakvolume is een rechtstreeks gevolg van de dimensioneringen door de stabiliteitsingenieur.

Zonnewering uit moabi
Ook de houten zonnewering op de zijgevel is een eyecatcher. Omwille van de lengte van die balken (4m20 en 5m50!) werd gebruik gemaakt van de duurzame exotische houtsoort moabi. Het buitenschrijnwerk is dan weer in padoek. Ann Verhofstadt: Vanuit een soort cockpit op de eerste verdieping hebben de kantoormedewerkers zicht op de continue stroom aan vrachtwagens die het achterliggend terrein op en af rijden. Veel beglazing was dus een noodzaak. En als gevolg ook een goede zonnewering. Tegelijk bepaalt net dat element het uitzicht van dit gebouw. Rental Pumps ligt namelijk in een doodlopende straat en de zijgevel springt in het oog voor bezoekers.

Hout: dankbaar materiaal
Werken met hout was voor de bouwheer vooraf geen specifieke must. Maar met Heirweg & Verhofstadt klopte Rental Pumps aan bij een architectuurbureau dat gelooft in houtbouw. We werken heel graag met concrete materialen zoals hout. Voor het buitenschrijnwerk is dat voor ons trouwens altijd de eerste optie. Voor een project als dit waren gelijmd gelamelleerde balken de ideale toepassing: het is dankbaar materiaal en de montage verloopt vlot. Bovendien wordt de structuur zo deel van het interieur en vice versa.

Meer info

  • Opdrachtgever: Rental Pumps België (rentalpumps.eu)
  • Ontwerp: HA-architecten – Architectuurbureau Heirweg & Verhofstadt (ha-architecten.be)
  • Stabiliteit: Util cvba (util.be)
  • Aannemer: De Brandt (debrandt.be)
  • Leverancier gelamelleerde balken: KORLAM (laminatedtimbersolutions.be)
  • Buitenschrijnwerk en zonnewering: Intratop bvba (Rudi Meul)
  • Oplevering: 2016
  • Copyright foto’s: Koen Van Damme
Postcode : /
Buitenbetimmering : /
Gemeente : /
Gelabeld hout : /
Functie :
Vloer : /
Aard van het project :
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : /
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /

HA-architecten - Architectuurbureau Heirweg & Verhofstadt
- -