Is de woningbouwmarkt klaar voor CLT? Snelheid, isolatie, ruimte: meer en meer kandidaat-bouwers kennen de voordelen. Een mooi voorbeeld is Stairway to heaven, een privéwoning op een heuvel in Grimbergen, gerealiseerd door het Antwerpse VIVA Architecture.
Het is tijd om het geitenwollensokkenimago achter ons te laten als we het hebben over hout in de woningbouw, valt Sylvie Bruyninckx van VIVA Architecture meteen met de deur in huis. Deze bijzondere woning toont aan hoe een CLT-structuur een strakke, fijn gedetailleerde woning mogelijk maakt.
Snel en duurzaam bouwen
De eigenaars van deze woning in Grimbergen moest ze alvast niet meer overtuigen. Dit gezin wou graag duurzaam bouwen en koos daarom voor een houten constructie. Een belangrijk element in die keuze was de snelheid waarmee we het project konden realiseren. Traditioneel bouwen neemt algauw een jaar in beslag, terwijl je die periode met CLT kan halveren. Dat CLT in de woningbouw nog niet helemaal is doorgebroken, ligt misschien aan het budget. Al gaat Bruyninckx daar niet mee akkoord: Vroeger gaven we twee prijzen: een voor traditioneel en een voor houtbouw. Maar de verschillen zijn vandaag echt klein.
Grote overspanningen
Ook de wens van de klant om veel ruimte te creëren, was doorslaggevend om te opteren voor massieve meerlagige houtplaten. Met CLT maak je grote overspanningen mogelijk, zegt Sylvie Bruyninckx. De structuur is erop bekeken om alles in houtbouw te overspannen. Slechts op een plek staat een kolom, maar verder is er met deze balken geen probleem om zes meter te overspannen. Twee grote vides en veel glas zorgen zo voor een aangenaam gevoel van ruimte.
Hout verbetert luchtkwaliteit
Voor de binnen- en buitenbekleding werden andere keuzes gemaakt: Aan de binnenkant is alles afgewerkt met gipsplaat op vraag van de bewoners. Ze wilden een zo strak mogelijk interieur. De centrale trap waar de titel naar verwijst, is opgebouwd uit CLT en afgewerkt met bamboeplanken, die ook overgaan in het parket. Verder voel je de voordelen van hout ook in het binnenklimaat: de houtconstructie zorgt voor een betere luchtkwaliteit.
Bijna energieneutraal
De heuvelwoning in Grimbergen is bijna energieneutraal (BEN). Dat was geen doel op zich, zegt Bruyninckx. Maar met CLT in plaats van houtskeletbouw creëren we automatisch meer massa. Naar isolatie is dat natuurlijk een pak efficiënter, want je moet geen frame opvullen en minder technieken voor afkoeling en oververhitting voorzien. Met een dunner pakket aan isolatie voldoe je dus aan de EPB-eisen. Ook naar brandveiligheid is het een prima optie.
Circulair bouwen
VIVA Architecture begon zeven jaar geleden met houtbouw in de particuliere woningbouw: CLT maakt nu een wezenlijk onderdeel uit van onze projecten. De Belg heeft natuurlijk een baksteen in de maag, maar er is een mentaliteitswijziging aan de gang. Meer en meer particulieren komen naar ons met specifieke vragen over de voordelen van houtbouw. En naar de toekomst toe wordt die keuze, zeker voor circulair bouwen, nog interessanter.
Meer info
Copyright foto’s: Koen Broos
VIVA Architecture
- -