Hoewel het uitzicht anders zou kunnen doen vermoeden, is deze villa met 650 m2 bewoonbare oppervlakte een houtbouwrealisatie. De enorme raampartijen en dakoversteken waren mogelijk door het gebruik van massieve meerlaagse houtplaten. Dit is een performant product dat de grenzen van de hedendaagse houtbouw verlegt.
Overtuigd van de technische kwaliteiten van de massieve meerlaagse houtplaten (cross laminated timber, CLT) wenste de bouwheer producten van KLH te gebruiken. Deze panelen zijn opgebouwd uit gekruiste plankjes die onder druk verlijmd worden. Volgens de behoefte kunnen de panelen 3, 5 of 7 lagen bevatten met een dikte variërend van 13 tot 40 mm. De grote voordelen van de gekruiste verlijming zijn de goede maatvastheid en de verbetering van de mechanische prestaties en de stijfheid in vergelijking met niet-samengestelde producten. De belasting wordt m.a.w. niet in één enkele richting opgevangen (zoals bij palen of balken) maar in alle richtingen.
Voor eenzelfde prestatie is de dikte van de panelen beduidend kleiner dan die van andere types producten of materialen wat de bruikbare oppervlakte vergroot. Bovendien laten de mechanische prestaties van deze panelen enorme overkragingen toe wat de architecturale vrijheid dan weer bevordert bij hedendaagse ontwerpen.
Het concept van deze woning is gebaseerd op de creatie van zeer eenvoudige volumes. De architecten wilden een beeld van opeengestapelde dozen oproepen. Dat beeld wordt nog versterkt door het gebruik van massieve meerlaagse houtplaten omdat ze enorme ovesteken en uitkragingen mogelijk maken.
Naast de thermische en mechanische prestaties waren de architecten en de bouwheer zeer tevreden over de montagesnelheid van de structuur. Op drie weken tijd was alles gemonteerd. Het was de eerste maal dat de architect deze houtplaten toepaste en hij wijst op de verschillen in aanpak in vergelijking met een klassieke werf. De snelle uitvoering vereist natuurlijk wel een veel grondigere voorbereiding van de plannen. Iedere vierkante centimeter moet getekend worden en ieder detail moet op uiterst precieze plannen vermeld staan. De architecten hebben ook de productieplannen nagekeken omdat het niet mogelijk is, in tegenstelling tot een traditionele werf, het project te laten evolueren tijdens de werken. Het aanzienlijke werk aan het begin van het project wordt echter ruimschoots goedgemaakt door het gemakkelijke beheer van de plaatsing op de werf.
Het enige nadeel van de CLT-platen is dat ze buiten niet mogen blootgesteld worden aan water. Om esthetische redenen heeft de bouwheer gekozen voor een gevelbekleding in crepi en ook langs de binnenkant werd het hout niet zichtbaar gelaten. Om een continuïteit tussen de buiten- en binnenvolumes te behouden werden de raamkozijnen volledig ingewerkt.
Stabiliteit: Thomas Steuerwald
Aannemer: La maison de demain, www.lamaisondedemain.com
Houtpanelen: iTechn Wood, www.itech-wood.be
Architecture et Média
Caroline et Oldo, collaborateurs : I. Saralegui et D. Leman Pabis - 55, Rue de Praetere | 1180 Bruxelles