Optoppen: de voordelen van hout

De voordelen van hout bij optoppen

De eigenaar van de bovenste verdieping, met dakterras, van een appartementsgebouw heeft een loftgevoel gecreëerd door een extra verdieping bovenop zijn appartement te plaatsen. Het nieuwe woonvolume bestaat uit een vuren houtskeletbouw afgewerkt met een ceder gevelbekleding en is om meer dan één reden een interessante oplossing.

Het appartement op de vierde en hoogste verdieping van dit Brusselse gebouw uit de jaren 40 was met een woonkamer en een slaapkamer van eerder bescheiden omvang. De basisakte van het appartementsgebouw voorzag echter in het exclusieve privé-gebruik van de overloop en het dakterras voor de eigenaar van de 4 verdieping, legt architect Nicolas Van Eetvelde uit. De eigenaar heeft hier handig gebruik van gemaakt en d.m.v. een extra volume op het dak zijn leefruimte uitgebreid.


Uitzicht

Het nieuwe volume met een oppervlakte van 45 m2 is polyvalent en omvat een slaapkamer of leefruimte en een douchekamer die verstopt zit in een grote wandkast. Zowel aan de voor- als achterzijde van het gebouw bieden de terrassen een schitterend uitzicht op Brussel. Om hier ten volle van te kunnen genieten werd er zoveel mogelijk glas gebruikt in de voor- en achtergevel. Alleen de technische ruimte en de nachtzone kregen een afgesloten gevel.

Optoppen in hout

De keuze voor hout lag voor de hand: zowel om constructieve redenen (lichtheid van het houtskelet) als esthetische (warme uitstraling).

Steunend op de gemene muren

Het nieuwe volume steunt niet op de dragende binnenmuren omdat hun kwaliteit en hun juiste samenstelling moeilijk in te schatten was, vervolgt de architect. De voorgestelde oplossing bestond erin om langs beide zijden op de gemene muren te steunen en een lichte houtskeletconstructie te bouwen. De structuur bestaat uit 2 metalen dwarsbalken en een houten balklaag. Deze balklaag vormt langs de voorzijde een overkraging boven de uitspringende glaspartij en langs de achterkant een pergola, die tegen oververhitting langs de zuidkant moet beschermen.

Licht, snel, –
Houtskeletbouw is een ideale methode voor optoppen omdat het een lichte structuur is maar ook omdat de bouwknopen gemakkelijk aangepakt kunnen worden. Bovendien is het een snelle methode, de werf was op 6 maanden afgerond. Met een kraan werd al het materiaal op het dak gehesen en ter plaatse gemonteerd.

Open gevelbekleding

De gevels van het nieuwe woonvolume werden afgewerkt met een gevelbekleding in onbehandeld ceder. Door de opengewerkte uitvoering krijgt de gevel een speels en levendig karakter, verklaart de architect. De pergola werd uitgevoerd in meranti en het terras in ipé. Behalve de raamkozijnen in meranti die zwart werden geschilderd om te contrasteren met de gevelbekleding, werd al het hout natuurlijk gelaten.

Info

Ontwerp: Van Eetvelde Architectes, www.vaneetveldearchi.be

Onderaannemer houtskeletbouw: Bati Del sa, www.bati-del.com

Prijs per m2 : 1500 €/m2 excl. BTW

Postcode : /
Buitenbetimmering : Western red cedar
Gemeente : /
Gelabeld hout : /
Functie : Appartement
Vloer : /
Aard van het project : Nieuwbouw
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : Vuren
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : Meranti
Andere : /

Van Eetvelde Architectes
Van Eetvelde Architectes - 85, Vieille Rue de Moulin | 1180 Bruxelles

T. 02/374 32 72
F. 02/374 27 07
W. www.vaneetveldearchi.be