Sporthal Elsene

Sporthal in verlijmde meerlaagse houtplaten

Het atheneum Charles Janssens in Elsene beschikt over een moderne sportzaal waarvan de structuur helemaal in hout is. De dakconstructie uit gelijmd gelamelleerde balken is klassiek, de muren daarentegen werden opgetrokken uit verlijmde meerlaagse houtplaten.

Oorspronkelijk hadden de ontwerpers voorzien om te werken met een klassieke structuur van T- en I-balken en multiplexplaten (Kerto). Maar door de afmetingen van de sportzaal kon de fabrikant de platen niet in éen enkele partij leveren. Omdat de algemene aannemer en de de architecten van het bureau R2D2 Architecture niet met platen van verschillende oorspong wilden werken, om esthetische verschillen te vermijden, moesten ze op zoek naar alternatieven.

Alternatieven?

Via gesprekken met een onderaannemer kwamen de architecten op het idee van de verlijmde meerlaagse houtplaten. Deze oplossing bood niet alleen de gewilde garanties op esthetisch vlak maar kon ook zeer snel uitgevoerd worden aan een concurrentiële prijs. De offerte van de onderaannemer was interessanter voor de verlijmde meerlaagse houtplaten met een isolatie langs de buitenzijde in houtwol, verklaart architect Vincent Szpirer. We hadden het volste vertrouwen in de aannemer en hebben ons dat nog niet beklaagd.

Moeilijk toegankelijke werf

De keuze voor hout werd ingegeven door de ligging van de werf: gelegen middenin een huizenblok neemt de nieuwe zaal exact de plaats van een oude speelplaats in en de gevels komen langs de gemene muren. De moeilijke bereikbaarheid van de werf en de plaatsing van grote bouwelementen bepaalden de aanpak. De houtplaten boden heel wat voordelen op het vlak van de montage: makkelijk, snel en precies. Heel de houten structuur werd trouwens d.m.v. een kraan over de huizen heen tot op de werf gehesen.

Houten structuur

De draagmuren en de vloeren werden uitgevoerd in zichtbaar gelaten massieve verlijmde houtplaten in vuren. De dakstructuur bestaat uit gelijmd gelamelleerde liggers in vuren. Het merendeel van de houtplaten is 12 cm dik, 7 meter hoog (volledige hoogte) en 2 meter breed.

Afwerking

De verlijmde meerlaagse houtplaten bestaan in verschillende afwerkingen. Aangezien de ruwe afwerking niet aangewezen was omdat het hout zichtbaar blijft, kozen de architecten voor de tussenafwerking. We hadden in ieder geval voorzien om op het einde van de werf nog te schuren en te vernissen omdat het hout altijd wat te lijden heeft onder de weersomstandigheden tijdens de montage. Gezien het Belgische klimaat is deze aanpak een aanrader voor collega’s die met verlijmde meerlaagse houtplaten aan de slag willen, meent de architect.

Akoestiek

Enkel het ruitpatroon van het dak in gelijmd gelamelleerde balken, in de vorm van dakdozen, dempt de nagalm veroorzaakt door het grote volume hout.

Stabiliteit van de afwerking

Eén van de belangrijkste lessen die de architecten uit dit project geleerd hebben, betreft de kwaliteit van de afwerking. Met dit type platen is de stabiliteit van de afwerking gemakkelijk gegarandeerd, al vraagt dit bijzondere aandacht, besluit de architect.

Info

Architectuur : R2D2 Architecture,

www.r2d2architecture.be

Algemene aanneming: In Advance

Onderaannemer houtstructuur: CC Bois, www.cc-bois.com

Ingenieurs : JZH & Partners, www.jzh.be

Prijs per m2 : 1550€/m2 excl BTW

Foto’s : Georges De Kinder, www.georgesdekinder.com

Postcode : 1050
Buitenbetimmering : /
Gemeente : Elsene
Gelabeld hout : /
Functie :
Vloer : /
Aard van het project : Nieuwbouw
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : Vuren
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /

R²D² Architecture
R²D² Architecture - 130, Rue Berthelot | 1190 Bruxelles

T. 02/502 06 56
F. 02/502 80 09
E. info@r2d2architecture.be
W. www.r2d2architecture.be