Uitbreiding van klimzaal New Rock in Oudergem

De houtstructuur klimt hogerop!

Het grote publiek weet dit waarschijnlijk niet, maar het concept van de klimzaal is een Belgisch idee dat teruggaat naar het einde van de jaren ’80. Een sport die onophoudelijk hogerop klimt. Zo hoog dat de uitbaters van zaal New Rock in Oudergem onlangs beslist hebben om hun installaties opnieuw uit te breiden. In houtstructuur uiteraard.

Oorspronkelijk ontwikkeld voor de training van bergbeklimmers en klimfanaten, groeide indoor klimmen snel uit tot een volwaardige sport, waarvan de beoefenaars steeds talrijker zijn. Ingericht in een schuur, moest de zaal in Oudergem reeds een eerste keer uitbreiden twee jaar na haar opening. De uitbaters lieten toen naast de vorige toren, een toren bouwen van 19 m hoog. Vandaag is een nieuwe uitbreidingsfase in aanbouw.

Houtskelet = 2 in 1

Aangezien de bouwheer zelf een bouwer van houten klimmuren is, lag de keuze voor een houten gebinte, waarin de specifieke steunelementen van de klimmuur rechtstreeks verwerkt waren, voor de hand, legt architect Lambert Martin van Atelier Martin et Associés uit. Hout biedt inderdaad het voordeel van twee functies te kunnen combineren opdat het houtskelet en de structuur van de klimmuur één geheel vormen. Naast dit voordeel, is hout ook goedkoper (tussen 15 en 20 %) en brandwerender (RF 1H voor de wanden en het dak).

Specifieke eisen

Het ontwerp van een goede klimmuur vereist een ware beheersing van deze sport. Een discipline die de architect regelmatig beoefent, die overigens sinds de uitvinding van deze sport betrokken was bij de bouw van heel wat zalen in binnen- en buitenland. Het huidige project bestaat erin de bestaande toren uit te breiden om het klimoppervlak te vergroten en tegelijk een gezellige ruimte te creëren waarin diverse functies zijn ondergebracht, zoals de klimmuur, het onthaal, de bar, de ontspanningsruimte en de vestiaires. De nieuwe uitbreiding meet 10 bij 13 meter aan de grond en 19 m aan de top.

Grote overspanningen

De beoefening van de klimsport in een zaal vergt een grote, vrije ruimte zonder dwarsbalken. Deze gegevens hebben de keuze bepaald van de portieken en de belangrijkste delen in gelijmd- gelamelleerd hout, voegt de architect toe. De wanden bestaan uit een geïsoleerd kaderwerk in houtstructuur met glaswolpanelen van het type Comfortpanel32 met een dikte van 120 mm. Alle buitenwanden zijn bedekt met een isolatielaag van 80 mm van polystyreenschuim die afgedekt is met een pleisterlaag. De isolatie van het dak is vervaardigd uit IKO Enerthem ALU NF panelen met een dikte van 102 mm. Deze isolatielaag en het nieuwe dak omhullen zo de bestaande toren.

Structuur van de muur

De klimstructuur steunt dus rechtstreeks op de verticale draagstructuren van het gevelkaderwerk. De uitstekende structuren van het kaderwerk maken het mogelijk om beide structuren op elkaar aan te sluiten. Het ontwerp van de klimmuur vormt de basis om de verticale structuren te plaatsen.

De eigenlijke klimmuur is ook volledig uit hout vervaardigd. Op basis van multi-geperforeerde panelen van 1,20 bij 1,20 m met submodules die de realisatie van complexe vormen mogelijk maken ter beoefening van de klimsport op elk niveau, van beginnend tot gevorderd klimmer.

Meer info:

Architectuur: Atelier Martin et Ass. sprl www.ateliermartin.be
Studiebureau: Exas
Bouw van de klimmuur: Top Rock Construction www.newrockescalade.be
Onderneming gelijmd-gelamelleerd: AVLN www.avln-bois.be
Dakwerken: CONSTRUCT’ART sprl
Ruwbouw: GOES sa

Prijs: +/- 500.000 € exclusief BTW (geschatte begroting voor het gebouw en de muur)

Postcode : 1160
Buitenbetimmering : /
Gemeente : Oudergem
Gelabeld hout : /
Functie : Cultuur & ontspanning
Vloer : /
Aard van het project : Uitbreiding
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : Gelijmd-gelamelleerd vuren
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /

Atelier Martin et Ass. sprl
- Martin - Leopold Wienerlaan 98 | 1170 Brussel

T. 02/672 43 79
F. 02/660 78 99
E. info@ateliermartin.be
W. www.ateliermartin.be