Vessel schoolbank

Alain Gilles

Het hout zichtbaar laten om de verhevenheid te benadrukken

Het is door toedoen van Susanna Campogrande, curator van de tentoonstelling ‘La matière des nuages’ over houtdesign in Wallonië en Brussel, dat de paden van designer Alain Gilles en fabrikant van houten meubels voor kinderkamers Mathy-by-Bols elkaar gekruist hebben. Een ontmoeting die is uitgemond in de creatie van de massiefhouten schoolbank Vessel, in afwachting van het vervolg van de collectie.

Toevallige ontmoetingen kunnen vaak wonderen doen. Terwijl ze een tentoonstelling over houtdesign voorbereidde voor rekening van het AWEX, komt Susanna Campogrande op het idee van een samenwerking tussen Alain Gilles en het team van Jean-Marie Bols. De twee mannen zitten vlug op dezelfde golflengte. Drie maanden later wordt hun eerste gezamenlijke realisatie voor de tentoonstelling naar Brazilië verscheept.

De heruitgevonden schoolbank

We wilden niet zomaar een expositiestuk creëren, legt designer Alain Gilles uit. Het project moest ook deel kunnen uitmaken van een collectie van Mathy-by-Bols. Vandaar het idee om een bank te creëren omdat dit element ontbrak in de catalogus van de fabrikant. Aangezien ik zelf kinderen heb, stelde ik voor om een schoolbank te ontwerpen omdat ik in de handel nooit het model van mijn dromen heb gevonden. Nadat we het over het idee eens werden, begon ik aan het archetype van een oude schoolbank te werken om het te herbewerken tot een eenvoudig en grafisch, maar niet te kinderlijk of rond model.

Massieve eik

Vanaf de eerste besprekingen, is het project gericht op massief hout en meer in het bijzonder eikenhout. Gewoonlijk werken we vooral met vurenhout en een beetje beukenhout. Het idee van eikenhout vormde een kans voor ons omdat we zin hadden om verder te gaan in het gebruik van lokale houtsoorten, voegt Jean-Marie Bols toe. Wat mij betreft, drong ik aan om het hout zichtbaar te houden om het contact met en de verwevenheid van het materiaal te benadrukken, gaat Alain Gilles verder. Hout is opnieuw in de mode omdat mensen op zoek zijn naar authenticiteit en naturel. Deze oplossing is uiteraard duurder, maar we zijn niet van plan Ikea te beconcurreren. Deze bank is een voorwerp dat ontworpen is om lang mee te gaan en van generatie op generatie over te gaan.

Traditionele en moderne technieken

De Vessel schoolbank is een samengaan van productietechnieken die het traditionele (ouderwetse verbindingen met pen en gat) combineren met het moderne (digitale afsneden). Digitaal frezen is een van de specialiteiten van het gereedschap van Mathy-by-Bols, die we hebben ontdekt om het materiaal aan de bovenzijde van de bank uit te hollen om de ideale diepte voor de mobiele module te bereiken. De voor de module gekozen oplossing doet denken aan de geometrie van houten speelgoed. We hebben geprobeerd om ze zoveel mogelijk te vereenvoudigen om enkel de essentie over te houden.

Nominatie op de Meubelbeurs van Brussel

De feedback van de Braziliaanse tentoonstelling was uitstekend. In mei 2014 werd dezelfde tentoonstelling voorgesteld in het ‘Centre Wallonie-Bruxelles’ in Parijs. Bovenop de feedback en de interessante contacten, bracht het project de ontwerpers ook een nominatie voor de Balthazar op in de categorie ‘country style’ op de Meubelbeurs van Brussel in november 2013*. Deze zichtbaarheid en erkenning maken deel uit van de extraatjes die bijdragen tot de herovering van de Belgische markt door de fabrikant. In 1999 realiseerden we 88 % van ons zakencijfer in België en in 2013 vertegenwoordigde België nog maar 12 % van ons zakencijfer. We gaven voorrang aan de internationale markt en het is nu pas dat de Belgische markt ons herontdekt en zich bewust is van de kwaliteit van ons werk, zegt Jean-Marie Bols.

Samenwerking

Wanneer we zijn samenwerking met de fabrikant ter sprake brengen, put Alain Gilles zich in lovende woorden uit: de medewerkers van Jean-Marie Bols zijn mensen met wie ik graag samenwerk, ze zoeken naar oplossingen. Als designer breng ik een idee aan waarover we een dialoog aanknopen. Ieder heeft zijn prioriteiten: ik de essentie van het design niet uit het oog verliezen en hij zijn fabriek doen draaien. Maar het respect en het begrip waren wederzijds.

Vervolg van de collectie

De indruk is wederzijds, vertrouwt Jean-Marie Bols ons toe. Een uitbreiding van de collectie in de geest van de schoolbank wordt trouwens voorbereid. Met hetzelfde DNA, maar zonder plagiaat te plegen, verduidelijkt de designer. Een rek, een boekenkast, een klein opbergmeubel worden momenteel ontworpen en het is niet uitgesloten dat er later ook een bed wordt ontwikkeld. Voor de volledigheid geven we nog mee dat de Vessel schoolbank ook beschikbaar is in gelakte versie om makkelijker op te gaan in de stijl van de andere collecties van de meubelmaker.

*De Fusion-collectie van Mathy-by-Bols (designer David Enthoven) sleepte op de Meubelbeurs van Brussel in november 2013 de Balthazar in de wacht in de categorie ‘innovatie’.

Meer info:

Alain Gilles : info@alaingilles.com

www.alaingilles.com

Mathy-by-Bols : info@mathy-by-bols.be

www.mathy-by-bols.be

Postcode : /
Buitenbetimmering : /
Gemeente : /
Gelabeld hout : /
Functie :
Vloer : /
Aard van het project :
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : /
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : Eiken


Alain Gilles - Rue des Ailes, 80 | 1030 Bruxelles

T. + 32 (0) 497 41 50 89
M. + 32 (0) 497 41 50 89
E. info@alaingilles.com
W. www.alaingilles.com