Bouw van een nieuw, energieneutraal passiefhuis in houtskeletbouw

“Het is mogelijk om tegen een betaalbare prijs passief te bouwen in hout”

Architect Jean-Michel Leclercq zocht een te renoveren vakantiegezinswoning. Aangezien hij zijn droomhuis niet kon vinden, heeft hij er zelf een gebouwd in hout, volgens het palen-balkensysteem, met passiefnormen. Een eerste, doorslaggevende ervaring die hij nu ontwikkelt voor zijn eigen cliënten.
De architect wilde onder meer aantonen dat passiefbouw betaalbaar en technisch haalbaar kon zijn en dat het bovendien mogelijk was om een erg lichtrijk passiefhuis te bouwen. Hij is in zijn opzet geslaagd omdat de constructie passief en energieneutraal gecertificeerd is, ondanks de grote blootstelling aan de wind op een heuvelrug van Wancennes (dichtbij Beauraing) en de brede ramen, aan zowel de noord- (omwille van het uitzicht) als aan de zuidkant (oriëntatie tegenover de zon), die het zonlicht in de volledige woning naar binnen laten schijnen.

Massief houtskelet

Na meerdere bouwsystemen te hebben vergeleken, heeft de architect gekozen voor een palen-balkenstructuur met gestapelde balken voor de opvulling. “Deze oplossing is in mijn ogen een uitstekend compromis omdat ze het mogelijk maakt om het hout binnen zichtbaar te laten en het hout als draagstructuur zonder risico op inkrimping te optimaliseren”, legt Jean-Michel Leclercq uit.

Uitwendig dichtingsmembraan

De luchtdichtheidseis is zonder twijfel het gevoeligste punt van passiefconstructies. “Het dichtingsmembraan wordt gebruikelijk aan de binnenzijde geplaatst, wat een grote waakzaamheid vereist om het tijdens de uitvoering niet te doorboren. Voorts is de dichtheidstest niet afdoende en is het vaak moeilijk om hieraan te verhelpen omdat het membraan niet meer zichtbaar is.”

“Om dit probleem te ontwijken, hebben we het uitvoerig besproken met de firma STABILAME uit Mariembourg en uiteindelijk beslist om het dichtingsmembraan aan de buitenzijde te plaatsen, met een opening voor de verspreiding van waterdamp. Deze uitvoeringswijze is veel eenvoudiger, doeltreffender en controleerbaarder. De plaatsing van de isolatie eroverheen is naadloos continu. Het was een première voor de onderneming die de techniek voortaan optioneel voorstelt voor haar realisaties. STABILAME is, denk ik, vandaag de enige constructeur die in de ruwbouwfase een water- en luchtdichtheidsgarantie biedt voor passiefbouw- en lage energieprojecten.”

Reproductief project voor cliënten

“Vanuit een architecturaal standpunt, had ik mijn hart kunnen ophalen door nog verder te gaan: ik had bijvoorbeeld een overstek kunnen integreren, maar dit soort hoogstandjes doen de prijzen alleen maar toenemen. Ik had een andere bedoeling. Ik streefde naar eenvoud en betaalbaarheid binnen een redelijk budget met de bedoeling het na te bootsen voor mijn cliënten. Ik ben er uiteindelijk in geslaagd om de passief- en lage energiestandaard te behalen terwijl ik binnen de financiële perken van een lage energiewoning ben gebleven.”

Hou het eenvoudig, stommerd (KISS)

Als er naar zijn aanpak gevraagd wordt, antwoordt de architect: “Wij hebben niets nieuws uitgevonden, we hebben alleen maar onze kennis in de praktijk gebracht en veel gepraat met de uitvoerders. We hebben eenvoudig en stom nagedacht om een oplossing te bekomen met een maximale eenvoud op uitvoeringsvlak. En deze aanpak levert onvermijdelijk besparingen op. De constructie dateert van 2011 en sindsdien hebben we haar meermaals aan cliënten aangeboden.”

Eik en robinia

Behalve de structuur, zijn ook de vloeren en de trap van hout gemaakt. Deze toepassingen en enkele meubelstukken werden uit eikenhout vervaardigd. Voor de buitenbetimmering en het terras werd voor robinia gekozen. “Het is een verrassende en fabelachtige houtsoort. Erg stabiel en duurzaam. Dit Europese hout (Hongarije en Frankrijk) heeft zo’n mooie zilvergrijze patina gekregen.”

Meer info

Atelier des deux maisons, Jean-Michel Leclercq
Jm.leclercq@a2maisons.be
0495 10 95 51
www.a2maisons.be
Prijs: 1350 €/m²

 

Postcode : 5570
Buitenbetimmering : Robinia
Gemeente : Wancennes
Gelabeld hout : /
Functie : Eengezinswoning
Vloer : Eiken
Aard van het project : Nieuwbouw
Parket : Eiken
Ligging : Vrijstaand huis
Trap : Eiken
Structuur : Vuren
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : Robinia
Andere : /

a2maisons
Jean-Michel Leclerq - 37-39, Rue Arthur André | 1150 Bruxelles

T. 02/762 95 51
F. 02/772 66 14
M. 0495/10 95 51
E. jm.leclerq@a2maisons.be
W. www.a2maisons.be