Crèche van Hobscheid

De crèche van Hobscheid

Een grote uitdaging …

Het ontwerp van deze crèche hield verschillende uitdagingen in, waarvan het omvormen tot een passiefgebouw niet van de minsten was. Er moest ofwel een unieke, makkelijk te isoleren, rechthoekige, zielloze blok worden gecreëerd, waarin de kinderen de indruk zouden krijgen zich een immens park te bevinden, of er moesten talrijke studies worden gevoerd om een gebouw te ontwerpen en te realiseren dat tegelijkertijd uitgebreid kon worden, geborgenheid kon bieden aan de twee leeftijdsgroepen (van nul tot anderhalf jaar/van anderhalf tot drie jaar), met een gemeenschappelijke as als uitgangspunt, waarbij evenwel energiezuinige resultaten werden verkregen. In overleg met de bouwheer werd voor de tweede optie gekozen.

De tijd telt …

Er moest snel gewerkt worden om deze nieuwe opvangcapaciteit erg vlug aan de jonge ouders van de gemeente en hun kinderen te kunnen aanbieden. Het is een van de argumenten voor houtbouw, die deze snelheid mogelijk maakt en een erg hoog energierendement oplevert. De crèche werd in minder dan één jaar afgewerkt!

Ecologisch verantwoord

Indien de wetgeving betreffende de bouw van crèches en de daaraan verbonden eisen betrekkelijk beknopt is, met name dat ze zich op dezelfde verdieping moeten bevinden, zijn het pedagogische, sociale en ouderlijke overwegingen die het bewustzijn moeten aanwakkeren om er een plek van te maken die hen herinnert aan de veilige cocon van vóór de geboorte en hen in alle vertrouwen begeleidt tijdens de eerste pasjes in de ontdekking van de wereld die hen verwelkomt. Ecologie brengt het menselijke aspect naar de kern van een interactief netwerk en zijn omgeving. Het is van groot belang dat de crèche jonge kinderen zo ecologische mogelijk opvangt opdat ze niet worden blootgesteld aan producten als formaldehyde-lijmen, oplosmiddelen, enz. Het is ook een ruimte die men zich wil toe-eigenen, die de mogelijkheid biedt om zich creatief uit te leven, waar men zich goed voelt om te spelen, verhaaltjes te vertellen, te smullen en in korte broekjes de gastronomie te ontdekken … Als ‘passiefgebouw’, maakt de crèche gebruik van de nodige technologie om hoge energieprestaties te behalen: zonnepanelen, isolatie en ventilatie, verwarming-koeling met warmtepomp … Als natuurlijk materiaal geeft hout bij aanraking een warm gevoel in de winter en een fris gevoel in de zomer. Het werd namelijk gebruikt voor de hele draagstructuur van het gebouw. In de gemeenschappelijke ruimten en bij de in- en uitgangen, werden de vloeren bedekt met uiterst onderhoudsvriendelijke tegels. In de andere ruimten waar de kindjes zonder schoentjes kunnen rondlopen, kan dit zorgeloos op een laminaatvloer waaronder een verwarmings- of koelingssysteem werd geplaatst zodat ze zich altijd prettig voelen.

Een geborgen crèche

Alles werd in het werk gesteld om er een zo veilig mogelijke plek van te maken. We weten hoe onbewust kindjes zijn van de gevaren in hun veroveringen tijdens de ontdekking van de wereld. Daarom werd met name voor vloerverwarming gekozen waardoor radiatoren met hun uitstekende hoeken konden worden vermeden. De deuren werden in glas vervaardigd om te zien of ze geopend kunnen worden zonder ongevallen te veroorzaken. De deurklinken zijn redelijk hoog opdat enkel volwassenen de deuren kunnen openen. Scharnierbeschermers voorkomen dat kindjes er met hun vingertjes klem komen te zitten. Aan alles werd gedacht om zoveel mogelijk veiligheid te bieden.

Een stimulerende crèche

Of zoals architect Noben het verwoordt: ‘De architectuur van een crèche moet bijdragen tot de opvang en het welbehagen van de jonge kinderen, waarbij de aandacht uitgaat naar hun intellectuele en psychomotorische prikkels via visuele prikkelingen en hun ontplooiing via aansporing tot sociale integratie door middel van creatieve activiteiten.’ Daarom helpen de architecturale aanpak en de visuele stimuli de kinderen in hun ontwikkeling, met behulp van bekwaam personeel, hun psychomotoriek, hun prikkels en hun interesse voor de ontdekking van de wereld. De kleuren zijn vrolijk en levendig, de dieren zijn opvallend, de spiegels weerkaatsen de beelden, …

Postcode : 8370
Buitenbetimmering : /
Gemeente : Hobscheid
Gelabeld hout : /
Functie : Onderwijs
Vloer : /
Aard van het project : Nieuwbouw
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : /
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /


Thierry NOBEN - 12, Aischdall EISCHEN

T. +352 39 79 62
F. +352 39 79 61
E. info@architecte-noben.lu
W. www.architecte-noben.lu