Green Tilleur

Ontwerp

Het wooncomplex bestaat uit een gebouw met 3 appartementen aan de straatzijde en 4, 2 per 2 gegroepeerde, eengezinswoningen aan de achterzijde van het perceel. De toegang tot de site verloopt via een doorgang die onder een gedeelte van het gebouw aan straatzijde doorloopt. Het ontwerp van de woningen en de buiteninrichtingen wekt een zekere gezelligheid op, terwijl de intimiteit van ieder gezin gegarandeerd blijft. Elke woning beschikt over een terras of privébalkon dat naar het zuiden gericht is en een privétuin voor de eveneens naar het zuiden gerichte woningen die op de begane grond gelegen zijn. De huizen zijn per twee gegroepeerd zodat er een compromis ontstaat tussen de te weinig compacte viergevelwoningen en de tweegevelwoningen die enkel van het daglicht genieten aan de voor- en achterzijde. Deze indeling maakt ook de aanleg mogelijk van een open terrein tussen de twee huizengroepen. Het bestaat uit een gemeenschappelijke en beveiligde speelzone voor de kinderen, die ook gebruikt kan worden voor samenkomsten onder buren (barbecue, enz.). De woonruimten en de slaapkamers zijn bij voorkeur naar het zuiden gericht om van de zon en het zicht op de tuin te genieten. De minder intens gebruikte ruimten zoals de inkomhal, de toiletten en de badkamers zijn naar het noorden gericht en hebben minder ramen. Deze indeling geeft aan de noordgevels een eerder gesloten aanblik, terwijl de zuidgevels rijkelijk uitgeven op de tuin. Elk huis is volgens een split levelmodel georganiseerd waardoor het de natuurlijke helling van het terrein volgt en het risico op aardverschuivingen verlaagt. Het uitstekende gedeelte van de verdieping beschermt de begane grond tegen de hoogstaande zon en op de verdieping zijn screens geplaatst voor de vensters van de slaapkamers.

Bouwsysteem

De ondergrondse delen (kelders, kruipruimten) en de vloerplaat van de begane grond zijn van beton: metselwerk en holle welfsels. De bovengrondse delen (gevels, daken, vloerplaten en binnenwanden) zijn in houtskeletbouw. Wat het appartementsgebouw betreft, zijn de bovengrondse delen in metselwerk en holle welfsels opgetrokken. De gevels van de begane grond van de huizen bestaan uit skeletten met een dikte van 16 cm, bedekt onder een laag kalkhennepbeton van 30 cm. Op de verdieping bestaan de gevels uit met cellulosevlokken geïsoleerde skeletten van 22 cm, met een extra isolatielaag in de tegenschotten. De daken zijn ook uit hout vervaardigd, volgens een keper/dakgebintsysteem met een dikte van 30 cm en een isolatielaag van cellulosevlokken.

Materialen

De natuurlijke materialen krijgen voorrang: kalkhennepbeton, (ouderwetse) kalkpleisters, buitenbetimmering in onbehandeld hout (warmtegestabiliseerd vuren), ramen in onbehandeld hout, vloerplaat uit gepolijst beton op de begane grond, isolatie met houtvezels, … Als de materialen niet natuurlijk zijn, krijgen gelabelde producten voorrang: rubberen vloer- en muurbedekking, verf met ecolabel, …

Technische installaties

De gebouwen worden verwarmd met lucht-water warmtepompen. Deze dienen ook voor de warmwaterproductie voor het sanitair. Alle woningen zijn uitgerust met een systeem van dubbelstroom mechanische ventilatie met warmterecuperatie.

Waterbeheer

Alle regenwater van de daken wordt opgeslagen om de toiletten en buitenkraantjes van water te voorzien. De volledige bodembedekking in de omtrek is waterdoorlatend opdat het water niet naar de riolering stroomt. De kraantjes verbruiken weinig water. Een looszone achteraan het terrein voert het water af van de afwateringsbuizen van de huizen en de overloop van hun tank.

Onderscheidingen

Het project sleepte de projectoproep ‘bâtiments exemplaires de Wallonie 2012’ in de wacht, die ernaar streeft duurzame constructies op alle vlakken op de voorgrond te plaatsen: verlaging van het energie- en waterverbruik, gebruik van ecologische materialen, het in aanmerking nemen van de menselijke factor en de gebouwde omgeving, kwaliteitsarchitectuur, flexibiliteit, rentabiliteit, enz. Het project viel ook in de prijzen voor het gebruik van kalkhennepbeton in het kader van de projectoproep van de Alliance Emploi Environnement die ernaar streeft de ontwikkeling van productie- en distributieketens van duurzame materialen in Wallonië te bevorderen.

Postcode : 4420
Buitenbetimmering : Thermischbehandeld vuren
Gemeente : Tilleur
Gelabeld hout : PEFC
Functie : Groepswoningen
Vloer : /
Aard van het project : Nieuwbouw
Parket : /
Ligging : Tweewoonst
Trap : Beuken
Structuur : Vuren (KVH) onbehandeld
Binnenschrijnwerk : Beuken
Buitenschrijnwerk : Afzelia onbehandeld
Andere : /

helium3
Cédric Ballarati - Rue des Vennes 312-1/3 | 4020 Liège

T. 04 285 93 87
E. info@helium3.be
W. www.helium3.be