Respect voor het materiaal is ook werken met gelabeld hout

Als industrieel ontwerper afgestudeerd aan La Cambre, voelde Sylvain Busine zich op een natuurlijke manier aangetrokken tot het materiaal hout. Het was geen liefde op het eerste gezicht, maar toch bijna. Ontdekking van een jonge ontwerper die zijn passie voor design en hout graag met ons deelt.

Waarom ontwerper? Omdat ik van deze manier van ontwerpen en ondernemen hield, waarbij ik rekening moest houden met bepaalde vereisten. Het is kenmerkend voor de creatie in het design, het is geen toeval als men over ‘toegepaste kunst’ spreekt, zegt hij.

Een goed design

In zijn ogen staat een goed ontwerp eerst en vooral ten dienste van anderen, het omvat een herkenbare potloodtrek en respect voor de klant, de machines en de materialen. Voor mij betekent respect voor het materiaal ook werken met gelabeld hout, opletten met de lijmen, de formaldehyde, …

Aantrekkingskracht van hout

Het is niet helemaal zoals bij Obelix gegaan, die in het hout geboren werd, maar Sylvain heeft het geluk gehad een partner te ontmoeten die met het materiaal hout is opgegroeid. Als je schoonfamilie een schrijnwerkerij bezit, vergemakkelijkt dit uiteraard de toegang tot hout. Dit heeft me geholpen om het hout en de machines beter te begrijpen. Wij beleven dit dagelijks en het materiaal is magisch. Zelfs als ik over de mogelijkheid beschik om het te bewerken en als het merendeel van mijn projecten betrekking heeft op hout, tracht ik me niet alleen tot hout te beperken.

Table for two

Het project ‘table for two’ houdt verband met een persoonlijke ervaring. Toen de ontwerper net verhuisd was naar een woning die te klein was om twee bureaus te herbergen, heeft hij zijn eigen tafel ontworpen en gerealiseerd. Een model bestemd voor moderne, door wanden van elkaar gescheiden leefruimten waardoor elkeen over zijn eigen plekje kan beschikken. Van het onderstel tot het tafelblad is alles eenvormig. Alles is samenhangend en heeft een betekenis, voegt de ontwerper toe. Het tafelblad is in laminaat (Abet Laminati) terwijl het onderstel uit es vervaardigd is.

Altijd voorradig

Sylvain Busine heeft geen grote moeilijkheden ondervonden om kwaliteitses te vinden. De kwaliteit van es kan erg verschillen, maar we hebben een heel mooi stuk gevonden, onder meer dankzij het getrainde oog van mijn schoonvader (schrijnwerkerij SMD in Schaarbeek). Ik heb nooit grote problemen ondervonden om me te bevoorraden met inheems kwaliteitshout. Wij hebben het geluk in België over es, eik en beuk van uitstekende kwaliteit te beschikken. Laten we ervan genieten en onze bossen beschermen.

Toolbox voor Bosch

Voor het ontwerp van een gereedschapskist, werd Sylvain gecontacteerd door een evenementenbureau dat een persconferentie voor rekening van Bosch coördineerde. De bedoeling was een nieuw gamma draagbare machines van het merk voor te stellen met behulp van een product in hout dat met deze machines vervaardigd werd. Ik moest dus een object bedenken waarbij het gebruik van een freesmachine, een afkortzaag en een boormachine betrokken was. Ik werd verleid door het idee van een gereedschapskist. We hebben er een veertigtal gemaakt dat verdeeld werd onder de pers en de bedrijfswereld. Bosch heeft het model als het ware aangekocht om het in open source op zijn site aan te bieden. Iedereen kan dus de fotografische toelichting volgen en trachten zijn eigen kist te vervaardigen op basis van het model van de ontwerper.

En de projecten?

Ik werk momenteel aan een klein project dat me erg nauw aan het hart ligt. Het komt erop neer enkele basisobjecten in hout te realiseren zoals een tol, een robot of een ruimteschip waarvan de realisatie de werking van schrijnwerkmachines uitlegt aan kinderen. De schrijnwerkerij zal binnenkort een klas jonge leerlingen verwelkomen en we willen het bezoek zo didactisch mogelijk maken, vertelt Sylvain. De moeilijkheid bestaat erin dit project met andere ogen te bekijken en zich te verplaatsen in de wereld van de kinderen. Als ontwerper zie ik zeer snel de samenstelling van een object. Het komt erop neer voldoende afstand te nemen opdat alle kinderen hetzelfde kunnen zien als ik en de uitleg en de gedachtegang kunnen volgen.

Advies

Kies zorgvuldig uw leveranciers, bouw een vertrouwensrelatie met hen op en benadruk het belang van kwaliteit door duidelijk te zeggen dat u veeleisend bent. Er worden maar weinig professionals beetgenomen. Aarzel niet om een gesprek aan te knopen om op hun ervaring en expertise te kunnen rekenen.

Postcode : /
Buitenbetimmering : /
Gemeente : /
Gelabeld hout : PEFC
Functie : Andere
Vloer : /
Aard van het project :
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : /
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : Essen, beuken


Sylvain Busine

M. 0484/653089
E. sylvainbusine@gmail.com
W. www.sylvainbusine.com