De zetel

De Zetel: houtvakmanschap en creativiteit van Belgische bodem

Al meer dan 85 jaar bewijst zitmeubelfabriek De Zetel uit Ardooie haar liefde voor stoelen uit eiken- en beukenhout. Wat in 1924 begon als een klein meubelbedrijf, groeide ondertussen uit tot een trendsetter die internationaal wil doorbreken. Uniek én van Belgische bodem.

Ons bedrijf staat voor vakmanschap en traditie en is tegelijkertijd vooruitstrevend en innovatief, vertelt David Behaegel, sales representative bij De Zetel. Hij behoort tot de 4de generatie van het familiebedrijf en zet mee zijn schouders onder de nieuwe strategie van het bedrijf. Om concurrentieel te zijn, moet je blijven vernieuwen. Vroeger verkochten we onze producten niet rechtstreeks en leverden we alleen aan andere fabrikanten. Maar door de crisis merkten we dat er minder bestellingen binnenliepen. Er verdwijnen in West-Europa steeds meer fabrikanten, dus kwamen we op het idee om ons eigen label op de markt te zetten.

Eigen label

In 2011 begon het bedrijf met een grootschalige vernieuwingsoperatie. Ons bestaande gamma is nu onderverdeeld in ‘families’ waardoor het voor onze klanten gemakkelijker wordt om bv. een stoel, armstoel en tafel van hetzelfde merk te bestellen. Ondertussen bestaat de catalogus uit 4 productgroepen: Z-Classics, Z-Comfort, Z-Churches en de Z-Creations. Het sluitstuk van het hele vernieuwingsproject volgt op 1 januari 2014 wanneer de nieuwe website online gaat en je de hele collectie op één centrale pagina kan terugvinden.

Het grootste respect voor hout

Omdat onze markt uiterst trendgevoelig is, is het van belang dat we blijven investeren in nieuwe producten. Dat is ook de reden waarom we in 2011 onze collectie Z-Creations op de markt hebben gebracht. De collectie is van de hand van verschillende Belgische ontwerpers en is vervaardigd met het grootste respect voor hout. Z-Creations richt zich vooral op de horecamarkt, en de collectie bestaat uit massief houten, personaliseerbare stoelen, die industrieel geproduceerd kunnen worden.

Focus op design

Bij de collectie Z-Creations speelt innovatief design een belangrijke rol. Jaarlijks worden er zo?n 5 à 6 nieuwe modellen voorgesteld. De Zetel werkt hiervoor echter niet met een vast team van ontwerpers. Designers bieden zich vaak spontaan aan met een ontwerp dat ze graag verwezenlijkt zouden zien. Als het licht intern op groen gezet wordt, ontwikkelen we een eerste prototype. De finale test volgt uiteindelijk op een vakbeurs. Zit de prijs goed? Past het ontwerp bij de rest van de collectie? We horen daar alle reacties uit de eerste hand. Daarna beslissen we of we het ontwerp al dan niet opnemen in onze collectie.
Nieuw talent vindt zijn weg naar het bedrijf, maar De Zetel gaat ook zelf actief op zoek naar mooie ontwerpen. Bij de lancering van Z-Creations schreef De Zetel een ontwerpwedstrijd uit voor interieurarchitecten en designers. Het winnende ontwerp werd een onderdeel van de collectie.

Dit is Belgisch

Op de internationale beurzen profileert het bedrijf zich als een kwalitatief Belgisch label. Welke reacties brengt dit teweeg? Op Maison & Objet, een van de meest toonaangevende vakbeurzen voor interieur en woondecoratie, geloven veel bezoekers niet dat zoiets nog kan in West-Europa. Ten eerste door de hoge arbeidskosten, maar ook doordat we alles van begin tot einde zelf opvolgen. Naast het design volgen we ook de productie en de verkoop nog allemaal zelf op. We stellen 80 personen tewerk en produceren zo’n 4000 stoelen per week. Het maakt ons uniek en dat proberen we uiteraard zoveel mogelijk uit te spelen.

Massief hout

Massief hout loopt als een rode draad doorheen alle collecties van De Zetel. Al vier generaties lang produceert De Zetel haar stoelen volgens de regels van de kunst uit hout. Met de nadruk op eikenhout en beukenhout. Het hout is hoofdzakelijk afkomstig van Frankrijk en Slovakije en is FSC-gecertificeerd. Vroeger werden de boomstammen in hun geheel aangevoerd, vertelt David Behaegel, maar om de transportkosten te drukken, worden ze nu als kleine ruwe blokjes hout aangevoerd. Vanwaar de keuze voor massief hout? Aangezien we vooral voor de contractmarkt werken, komen onze stoelen terecht in bv. scholen, horecazaken, rusthuizen, enz. Onze stoelen worden dus heel intensief gebruikt en dat betekent dat de kwaliteit van de stoelen voor ons van groot belang is. We proberen met onze comfortabele, hoogkwalitatieve stoelen, onze service en een correcte prijs zo het verschil te maken.

Duurzaamheid als credo

Kwaliteit en duurzaamheid horen bij ons als twee handen op één buik, vertelt David Behaegel. De Zetel gaat prat op zijn actief duurzaamheidsbeleid. De laatste jaren hebben wij als bedrijf ontzettend veel geïnvesteerd in een duurzaam productieproces. Zo zijn wij als één van de weinige stoelenfabrikanten ter wereld zowel FSC- als PEFC-gecertificeerd. Op die manier dragen wij ons steentje bij tot een verantwoord bosbeheer. Daarenboven worden zowel onze fabriek als onze kantoren verwarmd op basis van het houtafval dat gerecupereerd wordt tijdens het productieproces. In 2006 schakelden we voor onze spuiterij over naar watergedragen lak. En eind 2011 werden er zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van de productiehallen. Zo beperken wij onze ecologische voetafdruk tot een minimum.

Internationale ambities

De Zetel begon ooit als een klein familiebedrijf, maar ze hebben grote ambities, zoveel is duidelijk. We willen internationaal doorbreken, vertelt David Behaegel. Hun aanwezigheid op internationale beurzen, de verkoop van hun producten in o.a. Frankrijk, Duitsland en Verenigd Koninkrijk en hun samenwerking met bekende Belgische designers zijn nog maar het begin. In de nabije toekomst gaan we ook samenwerken met buitenlands talent. Op dit moment voeren we bv. gesprekken met Duitse, Engelse en Nederlandse designers.

Henry van de Velde Label 2013

Dat de nieuwe strategie werkt, bewees het bedrijf onlangs nog. Design Vlaanderen reikt elk jaar het Henry van de Velde Label uit, het kwaliteitslabel van de Vlaamse Gemeenschap dat innovatieve en goed vormgegeven objecten en projecten beloont en onder de aandacht brengt. De Mine-chair van Studio Segers, onderdeel van de collectie Z-Creations, ontvangt begin 2014 dit prestigieuze Label.

Meer info?

www.dezetel.be

Postcode : /
Buitenbetimmering : /
Gemeente : /
Gelabeld hout : FSC
Functie :
Vloer : /
Aard van het project :
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : eiken, beuken
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /

De zetel
/ / - Beverensestraat 33 Ardooie

T. +32 (0) 51 48 09 60
F. +32 (0) 51 74 69 21
E. sales@dezetel.be
W. www.dezetel.be