Gemeenschapshuis van Selb-Plössberg

Project voorgesteld in het kader van de samenwerking met het tijdschrift architraaf www.architraaf.be

Gelegen in een gezellig domein, beschikt het jongerenontspanningscentrum ‘Jochen-Klepper-Haus’, een kasteeltje in rode baksteen van het einde van de 19de eeuw, al jarenlang over een interessant aanbod. Uitgerust met een kampeerterrein en ruime buitenruimten, geniet het  interregionale uitstraling.

In 2009 werd beslist tot de ontwikkeling van het centrum in het kader van een architectuurwedstrijd. Het project voorzag in drie evenementenzalen en bijkomende infrastructuren die de verwezenlijking van een gemeenschapshuis in de wijk Selb-Plössberg mogelijk maakten. Daarnaast moesten de nieuwe gebouwen bijdragen tot de ontwikkeling van een nieuwe dynamiek in een regio die gekenmerkt is door de teloorgang van de porceleinindustrie en tot voorbeeld strekken op het vlak van architectuur, toegankelijkheidsvoorwaarden en duurzame bouw.

Helemaal in contrast met de oude villa, wordt de nieuwbouw gekenmerkt door een minimalistische houtstructuur van 61 m lang en 12,5 m breed, die volkomen in het hellende terrein opgaat. Door haar doorlatendheid schept de constructie een natuurlijke band tussen de binnen- en de buitenruimten. De grote glazen ramen zetten het bijzondere karakter van de site in de schijnwerper: groepjes bomen en open plekken, de villatuin in het westen en het uitzicht op het landschap in het oosten. De aanpassing van het gebouw aan de topografie van de omgeving komt tot uiting via de verschillende hoogtes van de ruimten die aangepast zijn aan het hellende terrein, wat aan het gebouw een silhouet schenkt dat doordrongen is van sereniteit.

De vormelijke expressie houdt rechtstreeks verband met de uitvoeringprocedés van de materialen: de smalle houten kokerliggers voor de plafonds en de muurelementen werden vooraf in de fabriek gefabriceerd en geïnstalleerd. De kenmerkende gevel in gekantrecht lorken voor een gespannen membraan werd ter plaatse gemonteerd. Hout is ook het meest gebruikte materiaal aan de binnenzijde van het hoofdgebouw: oppervlakken in natuurlijk vuren creëren een aangename en rustgevende sfeer. Zelfs de structuurelementen van de panelenplafonds, die om akoestische redenen op bepaalde plaatsen doorboord zijn, werden zichtbaar gelaten.

Ontwerp van de structuren: MKP, Dornbirn, AT

Bouwheer: Stad Selb

Foto’s: Copyright Fernando Alda, Sevilla, ES

Postcode : /
Buitenbetimmering : /
Gemeente : Selb-Plössberg
Gelabeld hout : /
Functie : Openbaar gebouw
Vloer : /
Aard van het project : Nieuwbouw
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : Vuren
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /

Beer Architektur Städtebau
- - - Nymphenburger Strasse, 38 München

T. +49 (0)89 330 790 74
W. www.beerarchitektur.de