Houten optopping in Brussel

Een te klein appartement, een gezin dat uitbreidt … Terwijl andere mensen zouden verhuizen, heeft architect Thomas Vanwindekens zijn probleem opgelost door zijn goed dat op de hoogste verdieping van een Brussels gebouw gelegen is te verbouwen tot een prachtige duplexwoning dankzij een uitbreiding in CLT-panelen.

Voor een klant had Thomas Vanwindekens reeds een project in massief houtskeletbouw gerealiseerd. Zowel de ervaring als het contact met de aannemer overtuigden hem. De architect deed dus in alle vertrouwen een beroep op La Maison de Demain voor de verbouwing van zijn eigen woning volgens het principe van een houten optopping om de leefruimte met een extra verdieping uit te breiden.

Lichte structuur

Aangezien het gebouw in een erg groene wijk van Brussel gelegen is, leek ons de idee van een hooggelegen blokhut interessant, licht de architect toe. We kozen voor de constructie in massief houtskeletbouw omwille van haar lichtheid en thermische kwaliteit, wat ons in staat heeft gesteld om het hout voor de binnenafwerking zichtbaar te houden en er een warme toets aan te geven.

Verbouwing in twee fases

Nadat we de woning in ruwbouwtoestand hadden aangekocht (verkoop van een gebouw in ruwbouwtoestand, meestal winddicht), werd het gebouw daarna in twee fases verbouwd: de verbouwing van het bestaande appartement in de eerste fase en de uitbreiding met een extra verdieping in de tweede fase. Deze optopping werd ten opzichte van de gevel aan straatzijde met een insprong ontworpen, met een mooi, zuidgericht terras als resultaat.

Snelle montage van de houtpanelen

De snelheid waarmee een optopping uit in het atelier geprefabriceerd hout werd geplaatst heeft het ons mogelijk gemaakt om tijdens de hele duur van de werken ter plaatse te blijven wonen, gaat Thomas Vanwindekens verder. De afbraak van het dak en de montage van de blokhut verliepen erg snel, in nauwelijks enkele dagen. De uitbreiding in CLT-panelen bestaat uit 4 gevelelementen en 3 dakelementen met een oppervlakte van 64 m². De montage van de panelen met behulp van een bouwkraan was een indrukwekkend spektakel, temeer omdat we geen geluk hadden met het weer en rekening moesten houden met regen en windvlagen.

Bouwoplossing voor de toekomst

Volgens de architect is de constructie met verlijmde panelen niet geschikt voor alle projecten wegens de hogere kostprijs die naargelang de situatie tussen 6 en 10 % hoger uitvalt. Deze bouwwijze biedt nochtans onmiskenbare troeven zoals de snelle montage, het vereenvoudigde beheer van de werven, het hoge wooncomfort, de kwaliteit van de isolatie en zelfs de mogelijkheid om de structuur als binnenafwerking te gebruiken. De optopping in hout is een interessante, toekomstgerichte oplossing om een antwoord te bieden op de demografische uitdagingen in een stedelijke omgeving.

Binnenafwerking in zichtbaar hout

Verleid door de Scandinavische toets en de warmte van zichtbaar hout, heeft het jonge koppel de verlijmde houtpanelen in het volledige interieur van de bovenverdieping zichtbaar gehouden. Wij hebben in ons ontwerp het uiterste gehaald uit het bouwsysteem. De panelen bestaan in verschillende afwerkingen. Gelet op het design dat we voor ogen hadden, hebben we geopteerd voor een kwalitatiever paneel, zonder lijmresten en met minder zichtbare kwasten. Om het contrast tussen beide verdiepingen te benadrukken, hebben de eigenaars het goede idee gehad om de materialen af te wisselen. De benedenverdieping is afgewerkt met een houten vloer (eiken parket) en witte muren, terwijl het boven net omgekeerd is. Het hout is ter hoogte van de optopping ook aan de buitenzijde aanwezig: het terras is vervaardigd uit thermisch behandeld hout en de gevel is bedekt met een gevelbekleding in opengewerkt cederhout.

Nauwe samenwerking met de houtaannemer

De goedkeuring van de plannen kwam tot stand na talloze contacten met de houtaannemer. Zelfs als de architect uiteraard de plannen heeft getekend, dan heeft La Maison de Demain het project becijferd en vormgegeven. Het voorbereidende werk moest uiterst nauwkeurig gebeuren. Er waren talrijke uitwisselingen omdat we tijdens de ontwerpfase erg nauwkeurig te werk moesten gaan. De in deze procesfase geïnvesteerde tijd werd op de werf ingehaald, waar de situatie voor de architect dan veel comfortabeler was.

Meer info

Opdrachtgever en architect: Thomas Vanwindekens, www.spotless.be
Houtbouw en studiebureau: La Maison de Demain, www.lamaisondedemain.be
Budget: 2000 €/m² (6 % BTW omdat de werken als een verbouwing beschouwd werden aangezien de toegevoegde oppervlakte minder dan 50 % van de totaaloppervlakte bestrijkt)

Fotoverantwoording
Werf/montage = © Spotless
Interieur = © Yannick Milpas

Postcode : /
Buitenbetimmering : /
Gemeente : /
Gelabeld hout : /
Functie : Appartement
Vloer : /
Aard van het project : Uitbreiding
Parket : /
Ligging : Tweewoonst
Trap : /
Structuur : CLT
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /

Spotless Architecture
Thomas Vanwindekens

W. www.spotless.be