Notariaat in Beveren

Notariaat in Beveren

Discrete excellentie

Om het stoffige imago uit vervlogen tijden van zich af te schudden, koos dit notariskantoor uit de streek van Beveren resoluut voor een architecturaal visitekaartje. De nieuwe passiefbouw straalt moderniteit, klantvriendelijkheid en excellentie uit. Troeven die nog eens extra benadrukt worden door een mooie gevelbekleding in thermisch behandeld beuken.

Gezelligheid is waarschijnlijk niet het eerste wat bij u opkomt als u aan een ‘notaris’ denkt. Normaal, want u bent waarschijnlijk nog nooit binnen geweest in dit notariaat in de buurt van Beveren. Het moet gezegd dat de architecten van het bureau EX-IT Architectuur er alles aan gedaan hebben om te breken met het wat grijze imago uit het verleden en de waarden van een modern beroep in de verf willen zetten.

Op vraag van de klant

De klant wilde een ontwerp dat streeft naar maximale efficiëntie en klantvriendelijkheid, legt Iwan Vermeirsch uit. Zijn notariaat moet een discrete excellentie uitstralen. Hij ziet in de architecturale vormgeving een ideale en efficiënte manier om zijn moderne visie op de toekomst van het notarisberoep te ondersteunen.

Symbolische architectuur

Het ontwerp staat in het teken van laagdrempelige publieke dienstverlening. Daarom werd het gebouw letterlijk en figuurlijk open getrokken naar het publiek door op het gelijkvloers de gevel volledig in raampartijen uit voeren.

Eens binnen in het gebouw zorgen de geleidelijk sluitende zijgevels voor een meer geborgen sfeer. Op de eerste verdieping bevindt zich, boven de inkom, een uiterst discrete aktenzaal. Vanuit deze zaal werd een doorkijk voorzien waardoor men als het ware door een bril naar de buitenwereld kijkt.

Werkruimte

Voor de werknemers werd een landschapskantoor ingericht waar ze ongestoord kunnen werken maar waar toch genoeg onderling contact mogelijk is om een aangenaam groepsgevoel te creëren, vervolgt de architect. De kantoren liggen aan de achterzijde van het gebouw met uitzicht over de omgeving en bieden een comfortabel en aangenaam werkklimaat. De achtergevel is pal op het zuiden georiënteerd en door over de hele hoogte ramen te voorzien, maken de architecten gebruik van het invallende zonlicht om het gebouw in de winter te verwarmen. Er werd uiteraard een vaste zonnewering geplaatst om oververhitting in de zomer te vermijden.

Houtuitstraling

De materiaalkeuze voor de gevelbekleding draagt eveneens bij tot de moderne en klantvriendelijke uitstraling van dit notariaat. Het was van het grootste belang om met een milieuvriendelijke oplossing voor de dag te komen, bevestigt Iwan Vermeirsch. De voorbeeldfunctie die de notarissen willen bekleden met hun passiefbouw komt ook in de buitenbekleding van het gebouw tot uiting. Om ecologische en esthetische (kleur) redenen werd de gevelbekleding uitgevoerd in Thermowood. Dit is hout dat thermisch behandeld wordt om de duurzaamheid te verhogen. Dit vormt daarom een goed alternatief voor bedreigde exotische houtsoorten zoals padouk of andere houtsoorten met een hoge duurzaamheid.
De houten gevels werden zwevend aan de betonnen kern opgehangen.

Duurzaamheid van het gebouw

Het is de bedoeling dat de bijzondere vorm van het gebouw de bezoekers prikkelt en stimuleert om na te denken over het gebouw. Uiteindelijk zijn het de eigenaars en bezoekers die bepalen hoe lang een gebouw zal meegaan en hoe duurzaam het is, besluit de architect.

Meer info

Architect: EX-IT Architectuur, Iwan Vermeirsch & Luc Van Leuvenhage, Kloosterstraat 33 te 9120 Beveren (03/755 36 30 &ndash: www.ex-it.be)
Houtleverancier: Brems

Foto’s: EX-IT Architectuur

Postcode : 9120
Buitenbetimmering : Hêtre thermotraité
Gemeente : Beveren
Gelabeld hout : /
Functie :
Vloer : /
Aard van het project : Nieuwbouw
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : /
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /

EX-IT Architectuur
Iwan Vermeirsch & Luc Van Leuvenhage - Kloosterstraat, 33 | 9120 Beveren

T. 03/755 36 30
W. www.ex-it.be