Aanvankelijk was er een parkeerterrein voorzien op de Plaza de la Encarnació:n maar door belangrijke archeologische vondsten zag het gemeentebestuur zich verplicht om de stedenbouwkundige plannen te herzien. In 2004 won de Berlijnse architect J.Mayer H. de internationale architectuurwedstrijd voor de heraanleg van het plein. Hieruit volgde de realisatie van de ‘Metropol Parasol’, resultaat van een gedurfd uitgangspunt zowel op architecturaal als technisch vlak. De projectmaquette werd trouwens al opgenomen in de collectie van Museum of Modern Art (MoMA) in New York. In dit dichtbevolkte stadsgebied koos J. Mayer H. om met hout te werken, het materiaal dat zijn voorkeur wegdraagt. Door bijna 3 400 elementen te verbinden heeft de architect een speels maar complex weefsel gecreëerd. Om het materiaal te beschermen en het uitzicht te wijzigen werd het afgewerkt met twee lagen polyurethaanvernis.
Metropol Parasol is opgebouwd uit 6 parasollen van ieder 28 meter hoog. De structuur strekt zich uit over een oppervlakte van 11 000 m2 en zal de voorbijgangers ongetwijfeld beschermen tegen de zon in de zomer. De architect Jurgen Mayer H. werkte voor de uitvoering van dit unieke gebouw samen met de firma Finnforest. De geometrische vormen en de zeer grote afmetingen waren een enorme uitdaging voor de montage. Het plein werd bekleed met graniet om het te integreren in de stedelijke context. De vloerbekleding loopt door op de sokkels van de kolommen tot op vier meter hoogte om dan de houtstructuur prijs te geven. Brede trappen nodigen de bezoeker uit om de esplanade te gebruiken en het schaduwspel en het gebouw te ontdekken.
De bezoeker kan kiezen tussen een passerelle die in de structuur loopt ofwel één die er bovenop ligt en zo genieten van een panoramisch zicht op het stadscentrum. Van op afstand en in contrast met het geheel van omliggende huizen trekt de structuur, die 150 op 75 m meet, resoluut de kaart van de lichtheid door de finesse van de bekleding. Deze gigantische parasol die wat weg heeft van een paddestoel moet een dynamisch en hedendaags herkenningspunt worden voor de inwoners van Sevilla.
– ondergronds: een archeologisch museum en tentoonstellingsruimtes
– op de begane grond: marktplein
– op het dak: een restaurant en een promenade met panoramisch zicht op de stad
&ldquo:Metropol Parasol benut het potentieel van de Plaza de la Encarnació:n om het nieuwe hedendaagse stadscentrum te worden. Zijn rol als unieke stadsruimte temidden van de middeleeuwse wijken van Sevilla bestaat uit bieden van een grote verscheidenheid aan activiteiten zoals musea, ontspanning en winkels. Deze combinatie draagt bij tot de aan trekpleister voor zowel toeristen als inwoners van Sevilla&rdquo: legt Jü:rgen Mayer H. uit.
De parasollen werden uitgevoerd in Kerto-Q houtplaten. De platen werden samengesteld tot gevlochten roosters van 1,5 m x 1,5 m. De afmeting van de verschillende dragende elementen werd aangepast aan de reële belasting en is bijgevolg zeer variabel. De dikte van de afgewerkte elementen bedraagt tussen 68 mm en 311 mm. Het meest indrukwekkende van de 3400 houtelementen meet 16,5 m x 3,5 m. Alleen de funderingen en de cilindervormige torens zijn uit beton. De Kerto-platen worden uit vuren gemaakt en kunnen tot 24,5 m meten. De mechanische eigenschappen van vuren maken deze houtsoort uitermate geschikt voor deze toepassing. Om de Kerto-Q platen te beschermen tegen de weersomstandigheden en de grote hitte werden ze behandeld met een waterafstotende maar dampopen polyurethaanvernis.
Het project Metropol Parasol resulteerde in een zeer nauwe samenwerking tussen architecten, stabiliteitsingenieurs, brandveiligheidspecialisten en houtbouwexperten. De voorwaarde voor een efficiënt verloop van de werken was o.a. de uitwisseling van elektronische gegevens (3D-modellen) tussen alle Duitse en Spaanse partners. De gegevens van het architectuurmodel van J.Mayer H. werden rechtstreeks in de berekeningsoftware van de ingenieurs ingevoerd.
&ldquo:Metropol Parasol is een zeer complexe houtstructuur die nieuwe perspectieven opent voor de houtbouwkunde. Het is waarschijnlijk de meest complexe houtstructuur die tot nu toe werd gebouwd. De zeer grote afmetingen en de grote verscheidenheid aan belastingen en geometrische vormen waren een enorme uitdaging voor een houtconstructie en de ingenieurs. Het uiteindelijke resultaat toont aan dat Finnforest de uitdaging samen met zijn klant, de algemene aannemer Sacyr, tot een goed einde heeft kunnen brengen&rdquo: vertelt Mika Kallio, directeur van de afdeling Bouw binnen de groep Finnforest.
De individuele elementen van de ruitstructuur werden tot op de millimeter precies verzaagd en gefreesd met een numeriek aangestuurde machine. Toch werden nog heel wat taken manueel uitgevoerd zoals bijvoorbeeld het boren van 35 000 gaten van 70 centimeter diep voor het verlijmen van de staalstaven die de verbinding vormen tussen de elementen.
Ongeveer 3 400 verschillende onderdelen werden vervaardigd in de componentenfabriek van Finnforest in Aichach, nabij Munchen, in Duitsland. Vandaar werd 2 500 kubieke meter Kerto per vrachtwagen naar Sevilla vervoerd. De onderdelen werden vervolgens door het Spaanse bedrijf Apimosa SL bedekt met een polyuretaanvernis. Metropol Parasol heeft geen dak en is blootgesteld aan de weersomstandigheden en moest dus op een andere manier bechermd worden. De architecten kozen voor een nieuw beschermingssysteem: het, in de autoclaaf voorbehandeld, Kerto-Q werd behandeld met een waterafstotende maar dampopen tweecomponenten polyurethaanvernis van 2-3 mm dik.
De structuursterkte van de Metropol Parasol wordt voornamelijk bepaald door de 3 000 verbindingen tussen de Kerto-Q elementen die het balkenrooster vormen. De ingenieurs van Arup en Finnforest hebben een innovatieve montage ontwikkeld op basis van staalstaven die in het hout verlijmd worden met epoxyharslijm. Rekening houdend met de extreem warme temperaturen in Zuid-Spanje werd de hele assemblage verhit om, zelfs bij hoge temperaturen, een goede hechting van de verbindingselementen te verzekeren. Kerto, dat geproduceerd wordt in de fabrieken van Finnforest in Finland, wordt al decennia succesvol gebruikt in houtbouwconstructies. Kerto-Q, de Kerto-variant met gekruiste fineerlagen, was de enige mogelijkheid in hout omdat het aan twee essentiële voorwaarden van de Metropol Parasol voldoet: met name de dimensiestabiliteit van de elementen en een grote weerstand t.o.v. de constructiekrachten van het project. Het aanbrengen van een polyurethaanvernis en de techniek van de verlijmde en verhitte staalstaven is een nieuwe methode die ongetwijfeld opgenomen zal worden in de lijst met veel gebruikte houtbouwtechnieken .
Tekst op basis van Architectenkrant (nr 255) – december 2011 / januari 2012
Voor meer informatie: www.architectenkrant.be
J. Mayer H. (Berlijn) - Bleibtreustrasse, 54 | 10 623 Berlijn - Duitsland
T. +49 (0)30 644 90 77 00
F. +49 (0)30 644 90 77 11
E. news@jmayerh.de
W. www.jmayerh.de