Tafel ‘4U’

Louise Charlier

Tafel ‘4U’

Na haar studies ‘industrieel ontwerp’ gaat Louise Charlier aan de slag bij Mediane, het communicatie- en ontwerpbedrijf van haar vader.  Dit is de start van de uitbreiding van de afdeling industrieel ontwerp van het bedrijf, met onder meer de eerste prijs van de wedstrijd Design-Hout 2010 van Bois & Habitat.
 

                                      

Als starter bij Médiane had Louise een beetje tijd om een project uit te werken voor de designwedstrijd van Bois & Habitat. Omdat ze eigen tafel nodig had, paarde ze het nuttige aan het aangename en ging ze op zoek naar een tijdloos object. Het was niet de bedoeling in te spelen op trends of modegrillen maar wel om een oplossing te vinden die tegemoet komt aan de industriële en logistieke beperkingen. Met andere woorden, geen sprake van drie bomen kappen voor één enkele tafel of een vrachtwagen vullen met maar 10 tafels.

                                  

Wedstrijd

Tot haar grote verbazing wint de tafel ‘4U’ de eerste prijs in de Naamse designwedstrijd. Een wedstrijd winnen, opent deuren, geeft Joseph Charlier toe, die eveneens industrieel ontwerper is van opleiding. Men wordt meer au sérieux genomen en dat stelt de fabrikanten gerust maar dat is helaas niet genoeg, het is niet gemakkelijk om een uitgever te vinden. Produceren en commercialiseren zijn heel andere beroepen dan het onze. Na verschillende contacten was het uiteindelijk De Zetel, de laatste Vlaamse fabrikant van houten stoelen, die toestemde om de tafel in het nieuwe horecagamma op te nemen. 

                                                                                               

4 elementen voor de poten

Het getal 4 in de naam van de tafel verwijst  ook naar het aantal elementen die de poten vormen. In het oorspronkelijke concept was de tafel in massief beuken maar om in verschillende prijscategorieën beschikbaar te zijn, zal ze ook aangeboden worden met een blad in multiplex of vezelplaat. De poten zijn voor alle versies in massief beuken.

Eenvoud

De tafel zelf is van een onwaarschijnlijke eenvoud, ook wat de productie betreft. Eenvoud is doorgronde complexiteit, zei Constantin Brancusi. De grootste problemen werden opgelost in de ontwerpfase. Er werd een groot aantal maquettes gemaakt om de diktes, de hoeken en de tussenruimtes te bepalen.

 

Stoel

De producent heeft aan de vormgeefster gevraagd om ook een stoel te ontwerpen. Een veel complexere opdracht dan een tafel, vertrouwt men ons toe bij Médiane. Langs achter bekeken, vormen de poten en de stijlen van de rugleuning een originele ‘X’. De structuur werd zodanig ontworpen dat de zitting en de rug op verschillende manieren aangekleed kunnen worden.  Op die manier kan de fabrikant het model personaliseren volgens de wensen van de klant. Deze suggestie van de ontwerpster werd uiteraard zeer goed onthaald door de fabrikant die op deze manier zijn verdelers verschillende producten kan aanbieden.

 

Authenticiteit van hout

Waarom met hout werken ? Hout is een duurzaam materiaal in alle betekenissen van het woord. Het wordt mooi oud, laat zich goed onderhouden en leeft. Zelfs als het een stootje krijgt, behoudt het zijn charme in tegenstelling tot heel wat andere materialen. Luc Vincent, artistiek directeur van De Zetel, verwoordt het als volgt hout heeft een authentiek en natuurlijk karakter. 

Andere projecten ?

Voor haar eindwerk ontwikkelde Louise Charlier een schuilhut voor wandelaars in gegoten beton met een dak uit lorken. De toeristische sector en de vereniging van campinguitbaters heeft al interesse getoond voor het project. Binnenkort zullen een aantal aanpassingen aangebracht worden om aan de eisen van de sector te voldoen. Er werden ook al stappen ondernomen voor eventuele export. Wordt vervolgd…

Meer informatie :

Médiane

Louise Charlier

Rue Gachard 49

1050 Bruxelles

T : 02 644 14 35

www.mediane.be

info@mediane.be  

Postcode : /
Buitenbetimmering : /
Gemeente : /
Gelabeld hout : /
Functie :
Vloer : /
Aard van het project : Nieuwbouw
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : /
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /

Mediane
Louise Charlier - Rue Gachard, 49 | 1050 Bruxelles

T. 02/644 14 35
E. info@mediane.be
W. www.mediane.be