Uitzonderlijke beurshal … met een dak gemaakt door een automatische productielijn voor houtskeletelementen

Een uitzonderlijke beurshal … en een dak gemaakt door een geautomatiseerde productielijn voor houtskeletelementen

Het bedrijf Mobic, gespecialiseerd in houtskeletbouw, is erin geslaagd in slechts 4 weken tijd ongeveer 5.000 m2 geïsoleerde dakdooselementen te produceren voor de nieuwe beurshal van Libramont. Deze krachttoer is te danken aan een geautomatiseerde productielijn die binnen het bedrijf zelf werd ontwikkeld. Een gepatenteerde technologie die geschikt is om wereldwijd gecommercialiseerd te worden.

Na lang en tevergeefs zoeken hebben de verantwoordelijken van het bedrijf Mobic, uit Harzé in de provincie Luik, moeten besluiten dat het productieapparaat voor houtskeletonderdelen zoals zij het voor ogen hadden, niet te vinden was. Er bestaan wel horizontale assemblagelijnen maar die beantwoorden niet aan onze verwachtingen met het oog op een de zeer gevariëerde productie die we in gedachten hadden, legt Jean-Philippe Moutschen uit.

Groot aantal productiemogelijkheden

Om te beginnen zijn de meeste machines beperkt tot de productie van muren of dooselementen van ongeveer 15 cm dik, terwijl wij een oplossing voor 30 tot 40 cm zochten. Geen enkel model werkt trouwens verticaal. We hebben dan maar beslist onze eigen geautomatiseerde lijn te ontwikkelen.

Eigen ontwikkeling

Patrick Moutschen, de broer van Jean-Philippe en industrieel ingenieur automatisering, kwam op het idee om de robots die gebruikt worden in de auto-industrie om te bouwen om ze te gebruiken voor het maken van dooselementen voor houtskeletbouw. Op basis van de fabricatieplannen voert een operator de instructies in. Zodra de commando’s opgeslagen en geïnterpreteerd zijn door het informaticasysteem kunnen de gesynchroniseerde robots met de productie starten.

Geautomatiseerde productie van dooselementen

Momenteel bestaat de productielijn uit drie robots. De eerste neemt en plaatst de houtplaten op een handgemaakt kader. Eens de panelen tot op de millimeter juist liggen, begint de tweede robot, die voorzien is van een nagelmagazijn, met de assemblage. De derde robot zorgt vervolgens voor de afwerking met een frees. Aan het einde van de lijn worden de dakdozen meteen geïsoleerd met ingeblazen cellullose. Momenteel wordt nog bekeken hoe deze laatste handeling geïntegreerd kan worden in de geautomatiseerde productielijn, vervolgt Jean-Philippe Moutschen.

Tijds- en productiviteitswinst

Volgens de verantwoordelijken van de KMO laten de machines toe om 4 maal sneller te produceren en het personeel te sparen van moeilijk en repetitief werk. In het geval van de werf van de beurshal in Libramont waren de houtplaten van de dooselementen 9 meter lang. Door de robots werd het personeel lastige handelingen met de grote panelen bespaard. Dankzij deze productieoptimalisatie zijn we erin geslaagd personeel vrij te maken op een moment dat houtskeletbouw in de lift zit, zegt de bedrijfsleider. Anders gezegd, we kunnen nu meer bestellingen aan met hetzelfde personeel.

Libramont

Voor het dak van de nieuwe beurshal werden in een tijdsspanne van 4 weken 520 geïsoleerde dakdozen gemaakt, met een totale oppervlakte van 5020 m2. De snelheid van deze werf heeft de aandacht getrokken van heel wat aannemers. Het bedrijf werd al gecontacteerd door meerdere aannemers, die houten muren moeten maken in bijzondere configuraties, om beroep te doen op de geautomatiseerde lijn. Voor zover de gevraagde hoeveelheden voldoende zijn, is onze lijn snel rendabel. Er worden momenteel trouwens een aantal bestellingen afgewerkt bestemd voor export naar Franse klanten.

Commercialisering

Van zodra de geautomatiseerde band binnen enkele maanden uitgebreid is met het inbrengen van de isolatie zal deze gecommercialiseerd worden door Imax Pro, een zusterbedrijf van Mobic. Het systeem zal meer dan waarschijnlijk voorgesteld worden op de volgende Ligna-beurs. Maar het Luikse bedrijf is niet van plan om te stoppen met ontwikkelen. Er werden al verschillende andere patenten bekomen onder andere voor de fabricatie van sporenkappen met dragende hanebalken voor zolderrruimtes of draagmuren en zelfdragende dakdozen.

In cijfers:

– 520 dakdozen
– 1000 m&sup3: cellulose
– 10000 m2 OSB-platen
– 300 m&sup3: vurenhout voor de gelijmd gelamelleerde elementen

Video van de geautomatiseerde productielijn:

https://www.facebook.com/video/video.php?v=10150713761202776

Info:

Mobic: www.mobicsa.be

Postcode : 6800
Buitenbetimmering : /
Gemeente : Libramont
Gelabeld hout : /
Functie :
Vloer : /
Aard van het project : Nieuwbouw
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : Vuren, gelijmd gelamelleerd
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : OSB-dakdozen

Synergy International
- Rue des Trois Ponts, 26-30 | 1160 Bruxelles

T. 02/640 87 47
F. 02/648 79 07
E. info@synergy-international.com
W. www.synergy-international.com