Passiefcrèche in hout-betonstructuur in Trivières

De stad La Louvière wenste een voorbeeldgebouw op het gebied van energieprestaties en een constructie die de kinderen en het personeel van de crèche zoveel mogelijk comfort bood. Op basis van de normen van de ONE (nvdr: ‘Kind en Gezin’ in Vlaanderen) en de energie-eisen, heeft het architectenbureau Carnoy-Crayon een passiefcrèche ontworpen met 36 bedden, volgens een origineel bouwsysteem dat het beste van hout en beton combineert.

De hedendaagse architectuurstijl van de crèche geeft de sterke wil weer om duurzaamheid aan te prijzen en de natuur opnieuw een plaats te geven in de betrachtingen van de architect. Gelegen in een oud mijnbekken, verrijst het gebouw op een terrein ingericht als natuurzone om de kinderen aan te sporen de flora in een klein gebied, dat door de natuur heroverd werd, te observeren.

Twee aanvullende volumes

Het project bestaat uit twee volumes: het eerste, in de vorm van een ‘huis’, herbergt de ruimten voor de volwassenen (keuken, kantoren, opslagruimte, technische lokalen), terwijl het tweede de lokalen omvat die voor de kinderen bestemd zijn. Zoals in een droom lijkt deze ruimte zich los te willen maken van het huis en op veroveringstocht in de natuur te trekken, vertelt architect Damien Carnoy. Zijn materialen en vormen lijken eerder aan te sluiten bij de bomen en de natuur.

Van volumetrie tot bouwsysteem

Omdat alle functies van de crèche op dezelfde verdieping zijn ondergebracht, heeft de architect de lage compactheid van het gebouw moeten compenseren door een optimalisering van de schil om de passiefstandaard te behalen. Vandaar zijn keuze voor een structuur die hout en beton combineert. De constructie is een combinatie van zware (betonnen) wanden en lichte (houten) wanden, wat het mogelijk maakt het beste te halen uit de inertie- en isolatiekenmerken van elk bestanddeel.

Een première in België

De binnenstructuur van de crèche bestaat uit een betonnen vloerplaat waarop de muren en betonnen wanden steunen en die uitgevoerd werd op een houtskelet van balken en palen. Het is een première in België, zegt de architect. Deze techniek heeft het mogelijk gemaakt de inertie te optimaliseren door de koudebruggen via de houten draagstructuur te beperken. Voorts hebben we dankzij de constructie op palen een parking kunnen aanleggen onder de crèche, wat de natuurlijke omgeving rond de crèche maximaal verruimt waardoor er een overdekte ruimte voor het onthaal van de kinderen ontstaat.

Duurzame materialen

Alle materialen en technieken werden gekozen met het oog op een ideale consensus waarbij rekening gehouden werd met criteria als de hernieuwbare oorsprong van de grondstoffen, de ononderbroken grijze energie (tot aan de afbraak), de impact op de gezondheid van de bewoners, de invloed op de kostprijs van het gebouw, het uitvoerings- en onderhoudsgemak.

Houtstructuur

De houtstructuur van de crèche die de betonnen inertiemassa omvat bestaat uit lorken hoofdbalken met afmetingen van 600 bij 600 mm op palen in azobé en secundaire balken in lorken met commerciële afmetingen van 8 bij 23.

Isolerend kaderwerk

De buitenwanden zijn vervaardigd uit L-balken die samengesteld zijn uit hout en een kern van harde, plantaardige vezels, aan de binnenkant bedekt met OSB-panelen en aan de buitenkant met regenwerende panelen van 16 mm in houtdeeltjes met hoge dichtheid. De isolatie werd verkregen door inblazing van cellulosevlokken, gemaakt op basis van gerecycleerd papier en geïmpregneerd met boriumzout met schimmel-, insecten- en brandwerende eigenschappen.

Buitenbedekking in afzelia

Een groot deel van de crèche is bedekt met parementwerk in afzelia. Wij hebben deze houtsoort gekozen omwille van zijn natuurlijke duurzaamheid zonder behandeling tegen slechte weersomstandigheden, gaat de architect verder. Deze houtsoort vergrijst, maar wordt niet aangetast. Verder halen we nog aan dat de hele structuur et het buitenschrijnwerk uit PEFC-gecertificeerd hout vervaardigd is.

Meer info:

Architect: Damien Carnoy, bureau Carnoy-Crayon, www.carnoy-crayon.be
Aannemer: De Graeve, www.degraeve.be
Stabiliteit: Luc Delvaux, www.iradelvaux.be
Speciale technieken: MK Engineering, www.mkengineering.be
Verwarmde vloeroppervlakte: 522 m²
Prijs: 2.150 €/m²
Bouwjaar: 2011

Postcode : 7100
Buitenbetimmering : Afzélia PEFC
Gemeente : Trivières
Gelabeld hout : PEFC
Functie : Openbaar gebouw
Vloer : /
Aard van het project : Nieuwbouw
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : PEFC-lork/azobé
Binnenschrijnwerk : PEFC-afzelia
Buitenschrijnwerk : PEFC-afzelia
Andere : /

Bureau Carnoy-Crayon
Damien Carnoy - Rue de Nivelles, 92 | 1300 Wavre

T. 010/22 71 00
M. 0479/69 09 01
E. info@carnoy-crayon.be
W. www.carnoy-crayon.be