Kangoeroewoning in de vorm van een houten vogelhuisje

Uitbreiding van een villa in Bouge

Verbouw deze klassieke villa uit de jaren 50 in een kangoeroewoning door zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken. En vooral: raak niet aan de bomen in de tuin. Dit kreeg de architect, in verkorte vorm weliswaar, te horen. Het verhaal van een originele uitbreiding in hout.

Nadat haar dochter en kleindochter terug huiswaarts keerden, wilde de eigenares deze woning op de hellingen van Bouge laten uitbreiden. Ik had al snel begrepen dat de cliënt van de natuur en van haar bomen hield omdat ze gepassioneerd is door vogels, legt Sébastien Mouffe van het bureau Subway Architecture uit.

Uitbreiding in de vorm van een houten vogelhuisje

Het eerste onderhoud met de cliënt heeft de architect onmiddellijk geïnspireerd. Bij wijze van grap stelde Sébastien Mouffe haar gerust door te zeggen dat hij voor haar een mooi vogelhuisje in hout zou bouwen. Ze had zich hier niet aan verwacht en was verrast toen ze het ontwerp van het project zag. Ze was erg opgetogen.

Open van geest

In de ogen van de architect is de openheid van geest het begrip dat het project in zijn geheel het best weergeeft. Er zijn maar weinig cliënten van 75 jaar oud die zo open van geest zijn op architecturaal gebied. Stedenbouw keurde het ontwerp onmiddellijk goed. Het was echter geen sinecure om een aannemer te vinden. De grote aannemers waren niet bereid me een offerte te bezorgen omdat ze van oordeel waren dat het project te complex en onbetaalbaar zou zijn. Uiteindelijk vond ik een fantastisch ambachtsman die de uitdaging met glans doorstond en die een zeer redelijke prijs aanbood.

Beperkt budget

In tegenstelling tot wat de schijn zou doen vermoeden, werd het project met een beperkt budget uitgevoerd. We hebben moeten zoeken en creatief zijn, maar we zijn er toch in geslaagd, prijst de architect zich gelukkig. Dit is het bewijs dat het nog mogelijk is om originele projecten te realiseren met bescheiden budgetten. Wat mij betreft, zijn de architecten lui en gebruiken ze het budget vaak als gemakkelijk excuus om een project te weigeren.

Volume

Vanaf het begin waren de cliënten duidelijk: ze wilden geen grote, vierkante doos. Ik liet het vogelhuisje niet los en werkte met bochtige volumes, zonder echter in een organische stijl te hervallen. Opdat ieder gezin zijn zelfstandigheid kon behouden, heeft de architect het idee opgevat om de woning te laten overhellen met twee houten volumes, beweegbaar met elkaar verbonden als een nokkenas. De eerste verdieping omvat een woonkamer, een terras en een keuken, terwijl de tweede verdieping een kantoor en drie slaapkamers omvat.

Technische uitdagingen van de rondingen

Rondingen zijn mooi, maar daarna moet je je verantwoordelijkheid nemen op technisch vlak, vermaakt Sébastien Mouffe zich. Geen enkele ingenieur wilde het project afmeten. We hebben uiteindelijk alle studies intern uitgevoerd. Het was niet ons eerste project met rondingen. De complexe structuur heeft me ertoe bewogen om de kleinste details met veel precisie uit te tekenen. Deze investering in tijd werd ruimschoots ingehaald omdat de aannemer daarna op de werf geen enkele grote hindernis heeft ondervonden.

Hellende palen

De palen die de nieuwe volumes ondersteunen hadden verticaal geplaatst kunnen worden, maar dat was zonder te rekenen op de creativiteit van de architect. Om ze in het landschap te integreren, verkoos Sébastien Mouffe ze te doen hellen. Dit stelde me ook in staat om ze laten fungeren als steunbeer om de lasten op te vangen. Deze palen geven eveneens blijk van de wens van lichtheid aangezien ze slechts 8 à 9 cm dik zijn.

Gebogen OSB-panelen

Eén van de uitdagingen van de ronding was de onderregel. Het probleem werd opgelost door met marine multiplexpanelen te werken. De OSB-panelen van het skelet werden gebogen door middel van zaagsnedes op beide vlakken. Sommigen vinden het misschien maar half werk, maar het eindresultaat verzacht aanzienlijk de verplaatsing van de bewoners binnen de ruimten, voegt hij eraan toe. De buitenbetimmering tot slot werd in lokaal Thermowood uitgevoerd.

Kwaliteit van het werk

De bouw zal zes maanden in beslag genomen hebben. Ondanks de omvang van de werken en de opening van het dak, bleef de eigenares gedurende de hele duur van de werken in de woning wonen. De welwillendheid van de eigenares tegenover de arbeiders heeft op haar beurt ook bijgedragen tot de kwaliteit van de werf. Sommigen vergeten soms dat de kwaliteit van een werk ook verband houdt met de kwaliteit van de menselijke relaties.

Meer info

Architect: Subway Architecture, www.subwayarchitecture.be
Bewoonbare oppervlakte: 249 m² vóór de uitbreiding, 315 m² na de uitbreiding
Budget (exclusief buitenafwerking): 120.000 €

 

Postcode : 5004
Buitenbetimmering : /
Gemeente : Bouge
Gelabeld hout : /
Functie : Eengezinswoning
Vloer : /
Aard van het project : Uitbreiding
Parket : /
Ligging : Vrijstaand huis
Trap : /
Structuur : /
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /

Subway Architecture
- - - 9, rue de l'arsenal | 5000 Namur

T. 00 32 (0)81 87 97 87
F. 00 32 (0)81 87 97 86
E. info@subwayarchitecture.be
W. www.subwayarchitecture.be