Zin in een vakantie aan zee? Wat denk je van een verblijf in een houten vakantiehuis? Architect Wim De Beus ontwierp deze CLT-constructie als een case study. Een experimenteel woonproject waar hij op zijn oude dag zelf wil intrekken.
De houten woning heeft een prachtig zicht op de duinen van Oostduinkerke en kreeg de naam KABANO, wat Esperanto is voor ‘hut’. Ze is het resultaat van een reflectie over de habitat van de toekomst door architect Wim De Beus. Hoe bouw je een modern huis dat tegelijk duurzaam, energiezuinig en betaalbaar is?
CLT-constructie
Vanaf het begin wilde De Beus werken met panelen uit Cross Laminated Timber (CLT). Ik had al projecten gerealiseerd in CLT en vind het product fantastisch, zegt hij daarover. De voordelen zijn talrijk: korte bouwtijd, eenvoudig te bewerken, grote architecturale vrijheid… Met een ander bouwsysteem had ik bijvoorbeeld massieve balken moeten gebruiken om een dergelijke grote overspanning te kunnen realiseren.
En de kosten?
Een van de nadelen van CLT is dat de prijs relatief hoog ligt voor projecten zoals een eengezinswoning. Ik heb al verschillende klanten weten afstappen van CLT om budgettaire redenen. Persoonlijk vind ik dat de initiële hogere kosten in perspectief moeten worden gezien. Met CLT kan je namelijk ook aanzienlijk besparen, zij het dan op langere termijn.
De Beus kon de afwerkingskosten verlagen door een deel van de binnenmuren onbedekt te laten. CLT is erg populair in Duitsland, waar ik verschillende projecten bezocht heb. Maar de Duitsers bedekken de panelen met gipsplaat. Zelf heb ik ervoor gekozen om het hout op verschillende plaatsen zichtbaar te laten, wat de esthetische waarde enorm verhoogt. De architect voerde ook eigenhandig enkele werken uit, zoals de installatie van het ventilatiesysteem, dat gemakkelijk aan dergelijke houten panelen te monteren is. Een tip: het frezen van gleuven in CLT-panelen is makkelijk uit te voeren. Maar om verzwakking te vermijden is het belangrijk rekening te houden met de constructierichting van de panelen.
Vanuit financieel oogpunt is de grootste winst van CLT indirect, en net daarom wordt deze ongetwijfeld onderschat. De snelheid waarmee een CLT-constructie geplaatst kan worden, maakte het voor ons mogelijk om het pand sneller te bewonen. Daardoor konden wij veel sneller huurinkomsten genereren dan met een traditionele constructie. Al met al vind ik dat het totale budget – toch in mijn geval – zeer betaalbaar is gebleven.
Oververhitting vermijden
Om de inertie van de constructie te verhogen, en dus om de warmte in de zomer beter te kunnen absorberen, combineerde de architect het hout met een betonnen vloer en trap. Die oplossing omschrijft hij zelf als functioneel en efficiënt.
Bijna energieneutraal
Het Kabano-project is ook een prachtig voorbeeld op het vlak van hernieuwbare energie: opvang van het regenwater, zonnepanelen, een warmtepomp, een performant ventilatiesysteem,… én een volautomatisch domoticasysteem met aanwezigheidsmelders die het huis op stand-by zetten wanneer er geen bewoning wordt waargenomen.
De luchtdichtheidstest is een formaliteit in CLT-constructies, voegt De Beus toe. De resultaten zijn uitzonderlijk te noemen. Zo overtreft de energieprestatie van onze woning zelfs de normen die in 2021 van kracht zullen worden: we halen een E niveau van 18, een K niveau van 36 en een S niveau van 31!
Zorgvuldige voorbereiding
Voor architect De Beus zat de grootste uitdaging in de goede voorbereiding van de werf. Het voorbereidende studiewerk is veel omvangrijker, ik heb heel wat uren aan mijn computer gezeten om elk detail na te gaan. Maar eens de werf opgestart is, wint men de geïnvesteerde tijd grotendeels terug. Alles werd in drie dagen tijd gemonteerd. En twee dagen later konden het dak en het raamwerk geplaatst worden.
Een ander belangrijk detail was dat de betonnen vloer perfect vlak moest zijn om er de houten constructie op te kunnen monteren. Dat wordt tot op de millimeter gespeeld. Om de kwaliteit van het werk te kunnen waarborgen heb ik dan ook de hulp van een landmeter ingeroepen.
Behandeling van het hout
Uit voorzorg liet de architect de CLT-panelen impregneren zodat ze goed beschermd zouden zijn tegen mogelijke insectenaanvallen. Dit is geen overbodige luxe want de panelen worden niet in de fabriek behandeld. Bovendien zijn de kosten minimaal (ongeveer 2000 euro), voegt hij eraan toe.
De buitenwanden van het huis werden bedekt met afzélia, een tropische houtsoort met duurzaamheidsklasse 1. Een ideale keuze voor een agressieve omgeving als die aan zee. De Beus recupereerde ook heel wat resthout en maakte er een deel van de meubels mee, zoals de stapelbedden en de bibliotheek.
Voor wie deze uitzonderlijke plek eens wil uitproberen, is er de mogelijkheid om het huis te huren. Meer informatie op www.kabano.be
Info
copyright foto’s : Wim De Beus
- -