Yellow Balau / Bangkirai

Yellow Balau / Bangkirai
 • meestal gecommercialiseerd als Bangkirai;
 • bruingeel tot roodachtig bruin kernhout;
 • verzamelnaam voor varianten: Shorea laevis garandeert topkwaliteit;
 • Select and better garandeert de betere kwaliteit volgens de Malayan Grading RulesStandard and better de kwaliteit daar net onder;
 • geschikt voor zware constructies, water- en wegenwerken, industriële vloeren, terrassen, pergola’s;
 • soms verward met het lichtere en rodere Red Balau of Selangan Batu Merah.

Herkomst
Yellow Balau (Shorea spp.) komt vooral uit de regenwouden van Indonesië en Maleisië. In de Maleisische staten Sabah en Sarawak gelden de benamingen Balau en Salangan Batu voor het uniforme hout van meerdere Shorea-soorten: Shorea atrinervosa, Shorea faxworthyi, Shorea glauca, Shorea laevis, Shorea maxwelliana, Shorea materialis, Shorea submontana, Shorea sumatrana, Shorea leptoderma, Shorea seminis, Shorea exelliptica, Shorea superba, Shorea havilandii, Shorea crassa en Shorea brunescens (Malayan Grading Rules, 1984).

België commercialiseert Yellow Balau onder de naam Bangkirai.

Kleur en tekening
Het kernhout is bruingeel tot roodachtig bruin en tekent scherp af van het grijsgele spinthout. Vers kernhout is meestal geelachtig bruin. Yellow Balau heeft soms een rechte of golvende draad, maar meestal een sterke kruisdraad. Op kwartier gezaagd zorgt dat voor een duidelijke streeptekening. Op dosse heeft het hout meestal geen uitgesproken tekening. De nerf is matig grof.

Gommen en wormsteken
Sommige soorten bevatten gommen die bruine vlekken kunnen veroorzaken op onderliggende constructies. Toch worden die minder zichtbaar met de tijd, omdat de gommen in (regen)water oplossen.

Vers gekapt hout of een stam zijn gevoelig voor nathoutboorders. Yellow Balau vertoont dan ook soms zwarte wormsteken of pinholes. Die zijn niet groter dan 1 mm en hebben geen invloed op de duurzaamheid.

Duurzaamheid
Het kernhout is matig duurzaam tot duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse II-III). Yellow Balau is heel goed bestand tegen inwerking van chemische producten.

Droging en vochtgehalte
Na het kappen droogt Yellow Balau op latten gestapeld in de landen van herkomst. Als het vochtgehalte minder is dan 30% volgt de bewerking – ook steeds vaker ter plekke.

Bewerking
Yellow Balau afkorten, zagen en schaven gaat gemakkelijk. Daarbij is een snijhoek van 20° aangewezen. Bij kwartiers hout met kruisdraad houdt u best een snijhoek van 15° aan bij het schaven of frezen. Anders dreigt inspringsel.

Bevestiging en verlijming
Yellow Balau heeft een goede uittrekweerstand. Om het te bevestigen is voorboren aangewezen. Komt het hout in contact met vocht? Gebruik dan roestvrije materialen zoals inox om het te bevestigen. Lijmen gaat moeizaam – zowel met resorcinolformaldehyde als met polyvynilacetaat.

Afwerking
Yellow Balau kun je maar heel moeilijk aan het oppervlak afwerken. De meeste toepassingen gebeuren dan ook zonder afwerking. Het hout vergrijst dan en krijgt zo een natuurlijk aspect.

Toepassingen

 • wegenwerken: bruggen, drugdekken, brugleuningen;
 • waterwerken: sluizen, damwanden, steigers;
 • palen;
 • industriële vloeren;
 • pergola’s en terrassen;
 • geluidsschermen;
 • verfkuipen, zuurbakken, roerwerken, pekelbakken (chemische en textielindustrie).
Yellow Balau / Bangkirai

 

Gemiddelde volumieke massa*

950 kg/m³

Radiale krimp

60 tot 30% r.v.**

1%

 

90 tot 60% r.v.**

1,1%

Tangentiële krimp

60 tot 30% r.v.**

1,9%

 

90 tot 60% r.v.**

2,5%

Werken

60 tot 30% r.v.**

2,9%

 

90 tot 60% r.v.**

3,6%

Buigsterkte

131 N/mm²

Elasticiteitsmodulus

16.000 N/mm²

Druksterkte (evenwijdig met de vezel)

71 N/mm²

Schuifsterkte

13,6 N/mm²

Hardheid (Janka) – Kops

9660 N

Hardheid (Janka) – Langs

7300 N

 

* bij houtvochtgehalte van 15 procent / ** relatief luchtvochtgehalte

Commerciële afmetingen

Dikte

20/26/33/40/52/65/80 mm

Vaste breedtes

105/130/155/180/205/230/310 mm

Lengte

305 tot 610 cm

Yellow Balau bestaat ook in deze diktes x breedtes: 105 x 205 mm, 130 x 130 mm, 130 x 255 mm, 155 x 155 mm, 205 x 205 mm (of andere afmetingen in overleg met de leverancier).

Gerelateerde toepassingen