Terrashout

© Hout Info Bois

Hout is een warm en natuurlijk materiaal. Sommige houtsoorten hebben bovendien een levensduur van meer dan vijftig jaar, waarin ze weinig tot geen onderhoud vereisen. Dat maakt hout uiterst geschikt voor gebruik in terrassen.

Welke houtsoorten?

Een terras staat bloot aan weer en wind. Terrashout moet dan ook goed bestand zijn tegen klimaatschommelingen en vocht. Het moet ook voldoende sterk en slijtvast zijn. Daarom komt alleen hout met een hoge natuurlijke duurzaamheid, vakkundig verduurzaamd hout volgens procedé A4.1 of hittebehandeld hout in aanmerking.

© Hout Info Bois

Afrikaans padoek (klasse I), basralocus (I), cumaru (I),  ipé (I), itauba (I), afzelia (I), jarrah (I), tamme kastanjehout (II), merbau (I-II), moabi (I), massaranduba (I), afrormosia (I-II), purperhart (I-II), robinia (I), sapupira (II), jatoba (II), makoré (I), eiken (II-IV), tali (I), tatajuba (I-II)… zijn voldoende duurzaam voor terrashout.

Zachte naaldhoutsoorten zoals vuren, grenen, douglas, Oregon Pine en lorken zijn ook geschikt voor terrassen, mits ze eerst degelijk verduurzaamd worden of een hittebehandeling ondergaan.

© Hout Info Bois

Raadpleeg ook de overzichtstabel Houtsoorten voor buitengebruik (doc)
Meer over de verduurzaming van hout voor buitentoepassingen
Meer over hittebehandeld hout (doc)

Plaatsing van een houten terras
Een houten terras vereist een stabiele ondergrond zoals een lichte waterdoorlatende stabilisé en een membraan van het type polypropyleen (en anti-UV), die onkruid verhinderen. Met een goede afwatering, kan ook beton. Hou bij de plaatsing voldoende afstand tussen de onderliggers (30 tot 55 cm) en tussen de terrasplanken (4 tot 10 mm). Gebruik roestvrije schroeven om de corrosie van de verbindingselementen te voorkomen. Bevestig de schroeven op ongeveer 3 cm van het plankuiteinde.
Meer over de constructieprincipes van houten terrassen (doc)

Terrasonderhoud
Een houten terras vraagt weinig tot geen onderhoud.

© Hout Info Bois

Meer over het onderhoud van houten terrassen (doc)

Natuurlijke vergrijzing
Zonlicht en weer doen het hout natuurlijk en gelijkmatig vergrijzen. Dat heeft geen enkele invloed op de mechanische eigenschappen of de levensduur van het hout. Wilt u toch de oorspronkelijke houtkleur behouden? Smeer er dan een gepigmenteerde olie op: in vier lagen en met voldoende droogtijd. Het volstaat dan om na twee à drie jaar het houtoppervlak lichtjes op te ruwen en de afwerkingslaag te vernieuwen.

Ribbels minder glad?
Terrashout met een geribbeld oppervlak is niet minder glad dan vlakke oppervlakken. De ribbels verzamelen vuil- en vochtdeeltjes, en stimuleren algengroei. Met een algendodend sproeimiddel houdt u uw terras algenvrij en voorkomt u gladheid bij regenweer. Ondanks deze nadelen (vuilophoping en uitglijden) kan de aanwezigheid van ribbels op terrashout bepaalde gebreken van het hout minder zichtbaar maken, zoals kleine spleten of afstanden tussen de planken die na verloop van tijd zouden kunnen optreden.
© Hout Info Bois Bureau BUDA – Arch. Verplanken
© Hout Info Bois © Hout Info Bois

Gerelateerde houtsoorten