Plafonds

©  www.absbouwteam.be

Meer en meer mensen kiezen voor een houten plafond. Hout is niet alleen gemakkelijk te plaatsen. Het levert ook heel wat wooncomfort. Omdat hout een lage geleidbaarheid heeft, warmt het trager op. En het koelt ook minder snel af. Het resultaat is een aangenaam binnenklimaat.

Natuurlijke buffer
Grote houtoppervlakken vormen een buffer voor het binnenklimaat. Ze houden de luchtvochtigheid stabiel, wat de ruimtes gezonder maakt – ook als die vochtig zijn. De aanwezigheid van hout vermindert ook het risico op infecties en allergieën. Bovendien is hout niet vatbaar voor statische elektriciteit en trekt het daarom geen stof en vuil aan. Ten slotte biedt een houten plafond ook een goede akoestische isolatie.

Welke houtsoorten?
Grenen, vuren, eiken, tamme kastanje, Western Red Cedar, hemlock, pin des Landes en tropische houtsoorten zoals merbau: eigenlijk komen vrijwel alle houtsoorten in aanmerking voor plafondbekleding. De esthetiek geeft meestal de doorslag: tekening, nerfstructuur, aanwezigheid van kwasten … Toch moet dit hout aan enkele voorwaarden voldoen:

 • voldoende dimensionale stabiliteit(werking minder dan 2,8%);
 • minimale oppervlaktehardheid;
 • gemiddeld vochtgehaltebij levering:
  • voor massief houten planchetten:
   9 ± 2 % aanbevolen gemiddelde van een lot,
   9 ± 3 % maximum en minimum van individuele metingen;
  • voor planchetten op basis van MDF, spaanplaat …:
   7 ± 1 % aanbevolen gemiddelde van een lot,
   7 ± 2 % maximum en minimum van individuele metingen;
  • voor naaldhout voor onderconstructie:
   12 ± 4 % maximum en minimum van individuele metingen;
 • gemakkelijke afwerking en onderhoudvan het zichtvlak;
 • gemakkelijke bevestigingmet nagels;

Afwerking
Met een dekkende verf geeft u uw houten plafonds de kleur van uw keuze. Wilt u de houttekening zichtbaar laten? Dan is een transparante lasuur en/of vernis de oplossing. U kunt het hout dan vooraf borstelen, beroken, bleken of ceruseren. U kunt houten plafonds ook oliën.

Verduurzaming?
Houten plafondbekleding is een droge binnentoepassing: risicoklasse 1. Voor onderconstructies in naaldhout is een verduurzaming volgens procedé A2.1 aangewezen.

Brandreactieklassen voor plafonds
Meer over de brandreactie van bouwproducten op basis van hout (pdf)

© Belgian Woodforum © www.absbouwteam.be © Belgian Woodforum
met dank aan Franz Fetz

 

Gerelateerde houtsoorten