Trappen

escaliers
© Hout Info Bois
www.ilse-demedts.be
Veilig, gemakkelijk beloopbaar en stevig: dat zijn de minimumeisen voor een trap. Eisen die hout probleemloos inlost. Bovendien is hout een duurzaam materiaal dat u heel wat wooncomfort biedt. Zo voelt het in huis altijd warm aan. En omdat hout geen statische elektriciteit oplaadt, vangen houten trappen ook veel minder stof en vuil.
Ontdek de verschillende soorten trappen en hun constructieprincipes (pdf)

 

escaliers
© Hout Info Bois

Bestand tegen slag en stoot

Trappen worden meestal intensief belopen. Het hout moet dan ook tegen een slag en een stoot kunnen. Minstens even belangrijk als kleur en tekening bij uw houtsoortkeuze, zijn dus de technische houteigenschappen:

  • Stijfheid en sterkte– De mechanische weerstand van het hout moet voldoende hoog zijn.
  • Dimensionale stabiliteit– De werking van het hout moet beperkt blijven.
  • Hoge slijtweerstand– Het hout moet zowel hard als stootvast zijn. Daarom verdient hout met voldoende densiteit de voorkeur. Traptreden met een homogene houtstructuur slijten gelijkmatiger af.
  • Geen splintervorming– Hout dat weinig of geen splinters vormt geniet de voorkeur. Afgeronde tredeneuzen voorkomen splintervorming.
  • Gemakkelijke verwerking, verlijming en afwerking
  • Brandveiligheid– Meer over de brandstabiliteit van houten trappen (doc)

Welke houtsoorten?

escaliers
© Hout Info Bois
Afrormosia, afzelia, Amerikaans noten, rood en wit Amerikaans eiken, Amerikaans esdoorn, essen, beuken, bubinga, Europees eiken, grenen, guatambu, iroko, merbau, moabi, movingui, Europese douglas/Oregon pine, panga-panga, Southern yellow pine, sucupira, tatajuba en wengé.

Afwerking en onderhoud

escaliers
© Hout Info Bois
www.egidemeertens.be

In de handel is er een ruim aanbod van kant-en-klare houten trappen, die geen extra afwerking nodig hebben. Gebruikt u aangepaste producten voor de afwerking en het onderhoud? Dan vraagt een houten trap niet meer onderhoud dan andere materialen.

  • Olie geeft het hout een natuurlijk en hedendaags uitzicht. Regelmatig onderhoud met een voedend product houdt de trap in topvorm.
  • Vernis maakt het hout mat of geeft het een satijn- of hoogglans. Er zijn meer en meer watergedragen vernissen, die milieuvriendelijker zijn en de natuurlijke houtkleur zichtbaar houden. Een geverniste trap dweilt u het best met zuiver water en een scheutje polish.

Na jaren intensief gebruik is een houten trap – geolied of gevernist – meestal aan een opfrisbeurt toe. Verwijder dan de oude lagen vernis of olie met een ontvetter, vóór u een nieuwe afwerkingslaag aanbrengt.

Hoe een houten vloerbedekking het beste afwerken en onderhouden?

 

En wat met buitentrappen?

Hout voor buitentrappen en/of balustrades moet aan nog hogere eisen voldoen qua duurzaamheid, mechanische weerstand, vochtbestendigheid en dimensionale stabiliteit. Ook hier is het belangrijk om houtsoorten te kiezen die weinig of niet werken. Anders dreigen de verbindingen te vervormen of te barsten.
Afrormosia, cumaru, ipé, iroko, itauba, merbau, Afrikaanse padoek, afzelia, tatajuba, wengé … zijn hardere houtsoorten die geschikt zijn voor buitentoepassingen. Grenen en Noords grenen zijn dat ook, als ze worden verduurzaamd volgens procedé A3, of A4 bij contact met de grond of met stagnerend water.

 

Gerelateerde houtsoorten