Buitenschrijnwerk (ramen en deuren)

© Hout Info Bois

Houten ramen en deuren dragen sterk bij tot het wooncomfort. Ze voelen altijd aangenaam warm aan en bezitten een hoge natuurlijke isolatiewaarde. Ze geven geen kans aan koudebruggen en condensatie. Bovendien isoleert hout ook doeltreffend tegen geluid, water en wind. Houten schrijnwerk is ook brandveilig: omdat hout eerst verkoolt, vertraagt het verder inbranden.

Welke houtsoorten?

Menuiserie extérieure © Hout Info Bois
© www.idem-poorten.be
Afrikaanse padoek, purperhart, bossé, tamme kastanje, Europees eiken, kosipo, iroko, dark red meranti, merbau, moabi, niangon, sapelli, sipo, tiama, tola, jatoba, itauba, afzelia, tatajuba, movingui, douglas, Oregon pine, lorken … zijn houtsoorten die geschikt zijn voor buitentoepassingen. U vindt er meer in de overzichtstabel Houtsoorten voor buitengebruik

Voordelen van houten ramen en deuren

Menuiserie extérieure
© Hout Info Bois
© Camba
Hout is uiterst flexibel. Het is bewerkbaar tot alle maten, vormen en profielen – van klassiek tot modern. U geeft uw schrijnwerk zo een nieuw kleurtje of behoudt de houtstructuur met een transparante afwerking. Bovendien is hout ook inbraakbestendig. Raakt het toch beschadigd? Dan is het gemakkelijk herstelbaar.
Houten buitenschrijnwerk : geïntegreerd afgewerkt, ecologisch en flexibel
Hoe buitenschrijnwerk beschermen tegen schokken?
Levenscyclusanalyse van een generisch houten raam

(Super)isolerend buitenschrijnwerk

De lambda-waarde (λ) drukt uit hoe houtmateriaal de warmte geleid. Hoe lager de waarde, hoe beter het hout isoleert. Voor hout gelden twee λ-waarden: 0,13 W/mK voor naaldhout en 0,18 W/mK voor loofhout.

Wilt u een extra hoge isolatie? Dan biedt superisolerend buitenschrijnwerk de oplossing. In combinatie met superisolerende beglazing is het warmteverlies dan minimaal. Zo bespaart u veel meer energie dan bij andere materialen. Vooral in lage energiewoningen of passiefhuizen maken superisolerende houten deuren en ramen het verschil.

Meer over de technische specificaties voor buitenschrijnwerk en glaswerk.
Technische specificaties voor houten buitenschrijnwerk (download STS 52.1)

Dimensionele toleranties

Meer over de fabricage- en plaatsingstoleranties op buiten- en binnenschrijnwerk.

Afwerking tegen UV en vocht

UV-licht en vocht vormen de grootste bedreigingen voor houten ramen en deuren. Om ze te beschermen maar ook om de vochtuitwisselingen te beperken tussen de buitenomgeving en het hout, is het noodzakelijk om een afwerking aan te brengen voor een goede stabiliteit van het buitenschrijnwerk. Hout onderhoudsintensief? De moderne technieken maakten komaf met dat vooroordeel.
Meer over de afwerking van buitenschrijnwerk

Technische specificaties (STS)

Technische specificaties voor houten buitenschrijnwerk (download STS 52.1) en
voor de bescherming en afwerking van houten buitenschrijnwerk (download STS 52.04.8)

Menuiserie extérieure Menuiserie extérieure
© Engels © Engels

Afwerking van houten ramen en deuren

Menuiserie extérieure
© Engels
© www.engelsnv.be
Menuiserie extérieure
© Hout Info Bois
Overweegt u om uw houten buitenschrijnwerk onbehandeld te laten vergrijzen? Dat is geen goed idee, wat ook de natuurlijke duurzaamheid moge zijn van de houtsoort waaruit jet buitenschrijnwerk is samengesteld. Het hout is dan onvoldoende beschermd tegen de weersomstandigheden. Vocht vervormt het, wat de wind- en regendichtheid van het hout op het spel zet. Een constructieve bescherming zoals een luifel of dakoversteek kunnen zorgen voor een betere stabiliteit, maar maken de afwerking niet overbodig.

Een degelijke afwerking is dus aangewezen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Lasuren(C2- of C3-producten) zijn gepigmenteerde beitsen die beschermen tegen verblauwing en schimmel (dat laatste niet bij nieuwe C3-producten). Ze houden de houtstructuur zichtbaar. Lasuren zijn verkrijgbaar in talloze tinten.
    Meer over hoe C3-producten beschermen tegen verblauwing
  • Topcoats(CTOP-producten) bieden alleen bescherming tegen verblauwing. Hiermee werkt u het hout af met een halve of volledige film die de houtstructuur zichtbaar laat. Onder de benaming satijnvormende lasuur zijn topcoats verkrijgbaar in talloze tinten.
  • Vervendekken het houtoppervlak volledig af met een laag. Ze zijn niet transparant en maken de houtstructuur onzichtbaar.

Geïntegreerde afwerking
Dit is de klassieke methode om houten ramen en deuren af te werken. De schrijnwerker beschikt over een spuitinstallatie en brengt een watergedragen dekkende verf of transparante beits tot in de kleinste hoekjes van het hout. Het resultaat is een afwerking die vaak pas na tien jaar of meer een eerste onderhoudsbeurt vraagt. Eén nieuwe laag volstaat dan voor vele jaren.
Meer over het onderhoud van houten buitenschrijnwerk

Welke afwerking voor welke houtsoort?

Gerelateerde houtsoorten